latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:25 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Предвиђени приходи Фонда солидарности већи од шест милиона КМ

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на приједлог финансијског плана буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за наредну годину, према којем су предвиђени приходи с примицима у износу од 6.049.400 КМ.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Од овог износа, доприноси за социјално осигурање планирани су у износу од пет милиона КМ, грантови 156.400 КМ, трансфери између различитих јединица власти 892.000 КМ, а остали примици из трансакција између јединица власти или унутар њих у износу до 1.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Расходи са издацима планирани су у износу од 6.049.400 КМ, од чега се на расходе за лична примања запослених односи 55.000 КМ, на расходе по основу коришћења робе и услуга 68.200 КМ, а 5.925.000 КМ на дознаке на име социјалне заштите које исплаћују институције обавезног социјалног осигурања.

За издатке за залихе материјала, робе и ситног инвентара, амбалаже и слично планирани износ је 200 КМ, а 1.000 КМ за остале издатке из трансакција између јединица власти и унутар њих.

Овај фонд до сада је одобрио укупно 67 захтјева за лијечење дјеце у иностранству, а ријеч је о 58 дјеце, јер је за четворо лијечење продужавано више пута.

За лијечење дјеце у иностранству Фонд солидарности је уплатио око 1,8 милиона КМ.

Дјеца су упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској.

Највећи број захтјева односи се на генетска испитивања, а на лијечење су дјеца упућивана због тумора, леукемије и других тешких обољења.

Највећи износ Фонд солидарности је одобрио за трансплантацију коштане сржи у Њемачкој, и то око 239.000 евра.

На рачунима Фонда солидарности тренутно се налази око 5,4 милиона КМ.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству основан је крајем прошле године у Републици Српској, с циљем да се, у складу са Законом о Фонду солидарности, прикупља додатни новац за омогућавање дијагностике и лијечења у иностранству када то није могуће у здравственим установама у Српској, нити у другим здравственим установама с којима Републички фонд здравственог осигурања има потписан уговор.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о измјенама Уредбе о предузетничким дјелатностима с намјером да у једном пропису буду обухваћена рјешења посебних закона, с циљем прецизнијег уређења услова за обављање одређених дјелатности.

Циљ је да грађанима и регистрационим органима за пословање у форми предузетника буду пружене информације о разредима дјелатности, односно пословима који се могу обављати у овој привредној форми.

"Осим тога, у Уредби се наводе и информације о разредима дјелатности, односно пословима за чије је обављање потребно прибавити одобрење, сагласност или други акт надлежног органа, уз навођење о којем се надлежном органу ради", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да је према томе јасно да рјешења Уредбе зависе од одредби посебних прописа, којима се прецизније уређују услови за обављање одређених дјелатности.

"У складу с тим, а имајући у виду да су се од доношења уредбе измијенила рјешења материјалних закона из више привредних области, ресорно министарство, као обрађивач уредбе, приступило је изради измјена овог прописа ради усаглашавања његових рјешења с одредбама посебних прописа", појашњава се у саопштењу.

Осим тога, на потребу измјене Уредбе указали су и поднесци грађана у којима је тражено да одређени послови буду наведени на листи предузетничких дјелатности, јер рјешења материјалних закона то допуштају или не утврђују ограничења да ови послови могу бити обављани у форми предузетника.

Влада је на данашњој сједници усвојила и Информацију о реализацији пројекта "Љетња школа спорта Републике Српске 2018" у којој је, у Требињу и другим градовима Републике Српске, учествовало око 1.500 младих спортиста из 30 области спорта.

"Према оцјени тренера и учесника, школе спорта умногоме су утицале на квалитет рада, а младим спортистима је указано на значај и примјену функционалне дијагностике у спортским активностима", наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила и Информацију о реализацији пројекта Мале олимпијске игре Републике Српске за школску, 2017/2018. годину чији ће цјелокупан циклус бити финансиран са 312.000 КМ.

"Систем школских такмичења знатно доприноси развоју позитивних ефеката у физичкој култури и спорту Српске, а Мале олимпијске игре представљају фактор који утиче на побољшање и унапређење спортске културе, пружају изванредне могућности да се основци и средњошколци опредјељују према склоностима и способностима за одређени спорт", наглашава се у саопштењу.

Министарство породице, омладине и спорта изразило је намјеру да представници Српске 2020. године, под именом и заставом Републике Српске, учествују на Гимназијади у Кини, масовном такмичењу школа свих држава свијета, за шта је већ започета израда стратешких планова.

Влада Републике Српске дала је сагласност Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске да у износу од 100.000 КМ подржи пројекат "Покретање финансирања животне средине у сврху нискокарбонског урбаног развоја".

Циљ овог пројекта је инвестирање у покретање концепта нискокарбонског урбаног развоја у Републици Српској и БиХ кроз промоцију сигурних, чистих и здравих градова уз смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Пројекат подржава улагања у технички и економски изводива нискокарбонска рјешења у кључним урбаним секторима, те промовише њихову ширу употребу од јединица локалне самоуправе и приватног сектора.

Подршка подразумијева успостављање финансијских механизама и шеме финансирања која доприноси заштити животне средине, те развој и примјену стратешких и законских аката на ентитетском и нивоу БиХ.

Пројекат доприноси и трансформацији тржишта кроз креирање и даље развијање могућности за пословне субјекте и јавна предузећа задужена за управљање отпадом да понуде нискокарбонске производе и услуге у урбаним срединама у БиХ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Испуњење пројектног циља захтијева интегрални приступ у реализацији пројекта која је планирана у периоду 2018-2023. године посредством Развојног програма УН уз учешће Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, те федералног Министарства животне средине и туризма и Фонда за заштиту животне средине ФБиХ.

У оквиру пројекта планирано је да се пружи подршка надлежним министарствима у ревидирању, креирању и хармонизацији стратешког и законског оквира из области заштите животне средине, потребног за успостављање концепта нискокарбонског урбаног развоја.

Глобални фонд за заштиту животне средине одобрио је у јуну 2016. године 2,37 милиона долара донације за финансирање овог пројекта.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о пројекту "Помоћ БиХ у побољшању квалитета ваздуха и управљању калитетом ваздуха" чији је циљ унапређење управљања и побољшање квалитета ваздуха, као и јачање капацитета за управљање квалитетом ваздуха.

Према подацима Свјетске здравствене организације, БиХ се суочава с низом изазова у овој области и њени грађани су изложени нивоу загађења ваздуха који је међу највишим у Европи, чему доприноси низ различитих извора емисије.

Ови подаци указују да је БиХ једна од најзагађенијих земаља у свијету и спада у три земље с највишим процентом морталитета у вези са загађењем ваздуха.

Такође, институције надлежне за праћење квалитета ваздуха су недовољно опремљене да ефикасно прате и рјешавају овај комплексан проблем.

Шведска агенција за заштиту животне средине, у дијалогу с представницима Шведске амбасаде и Шведске агенције за развој сарадње у БиХ, покренула је активности да се испитају могућности за развој програма који би помогао у рјешавању неких од главних изазова с којима се БиХ сусреће у области загађења ваздуха, те је креиран пројекат којим би институцијама у БиХ била пружена помоћ у смањењу загађености ваздуха.

Помоћ се односи на осигурање капацитета за мјерење, праћење и управљање подацима о квалитету ваздуха, јачање свијести грађана о томе, пружање подршке еколошкој инспекцији, израда студија о изворима загађења, као и испитивање могућности директних интервенција за побољшање квалитета ваздуха.

Пројектом управља Шведска агенција за заштиту животне средине, која ће се у спровођењу конкретних активности ослањати на шведске партнере и релевантне институције из Републике Српске и ФБиХ које ће бити укључене у пројектне активности.

Пројекат се финансира донаторским средствима Шведске, а предвиђено је да траје од 2018. до 2022. године.

Влада је задужила Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да посредством именованих представника континуирано прате активности на реализацији пројекта, имајући у виду уставне и законске надлежности Републике Српске.

За ове активности Влада је задужила и Инспекторат Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, Републички хидрометеоролошки завод и Институт за заштиту и екологију Републике Српске.