latinica  ћирилица
13/12/2018 |  15:46 ⇒ 14/12/2018 | 09:47 | Аутор: РТРС

Додик: Предложићемо измјене Закона о застави

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да није срећан што је пронађено половично рјешење када је ријеч о истицању симбола у Предсједништву БиХ и да ће бити предложене измјене и допуне Закона о застави да би законским одредбама било уврштено истицање заставе Републике Српске.

Уклањање заставе Федерације БиХ из Предсједништва БиХ, само је почетни корак када је ријеч о равноправности. Додик је оцијенио и да атмосфера у Предсједништву БиХ није обећавајућа.

Истицање заставе Републике Српке у институцијама БиХ требало би да буде уврштено у нови закон, категоричан је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. 

"Када се конституише парламент, то значи и Дом народа тражићемо измјене и уврстити истицање заставе Републике Српске, а не само њено уочавање, како то говори Црнадак који је годинама уживао у чињеници да сједи под двије заставе, заставе БиХ и ФБиХ", рекао је Додик.

На прозивке одлазећег министра иностраних послова у Савјету министара Игора Црнатка да ће ономе ко уочи заставу Републике Српске на слици с прве сједнице Предсједништва БиХ дати награду у износу од 1.000 марака, Додик одговара да је Црнадак заставу Српске могао да уочи да је мало боље погледао фотографије. Видио би, каже, да се налази на његовом реверу и да се, за разлику од њега, тиме поноси. 

"Па сам тражио да умјесто мени, уплати 1.000 марака у акцију која се покреће дјеци на крају године у оквиру покровитељства предсједнице Републике Српске 'С љубављу храбрим срцима' и да ме о томе обавијести", поручио је Додик.

Ништа позитивно, Додик не види у раду Предсједништва БиХ, гдје је немогуће постићи договор. Најбољи показатељ, поручује, јесте јучерашња сједница Предсједништва на којој је одбијен његов приједлог о измјени Пословника о раду и истицању заставе Републике Српске, као и смјена одређеног броја дипломатског кадра. 

"Али исто, одбијено је од стране Џаферовића смјена одређеног броја кадрова. То је по први пут да се то уради, јер српски члан предсједништва неприкосновен је у погледу именовања амбасадора који припадају српској националној квоти", нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да није упознат о захтјеву Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ за потписивање споразума о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, али је, сматра, било какво подривање надлежности полиције, неприхватљиво.