latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:12 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Петровић поднио пријаву, управа РиТЕ "Угљевик" одбацује квалификације

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић поднио је пријаву бијељинском тужилаштву против управе РиТЕ "Угљевик" због несавјесног пословања.

Петровић сматра да је због лошег пословања у питање доведено и функционисање угљевичке ТЕ. Са овом се квалификацијом не слажу у управи РиТЕ "Угљевик".

Посљедњим непланским испадом угљевичке Термоелектране са мреже Електропривреди Српске нанесена је материјална штета од 1,2 милиона марака, истиче Лука Петровић и додаје да је Управа РиТЕ "Угљевик" већ предузела неке мјере и извршила смјене.

"Али, као одговорни људи сматрамо да и институције Републике Српске треба да провјере чињенице, индиције, сумње и на крају сви треба да одговарају", рекао је Петровић.

У РиТЕ "Угљевик" одбацују квалификацију "несавјесно пословање", јер, одговорно, стручно и поштено обављају своје послове, истичу.

"Пријава се односи на застој који се десио 29.11. 2018 године, због пуцање цијеви у плафонском дијелу. Ми сваке године имамо двадесетак непланских испада , од 1986. године преко 300 испада. То су ствари које се не могу предвидјети. То су ствари које се дешавају", изјавио вршилац дужности генералног директора РиТЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић.

Додао је да ће РиТЕ "Угљевик" испунити план производње од 130.000 мегават часова. С друге стране , Лука Петровић најављује контроле и у дистрибутивним предузећима, и свим производним системима, јер је Влада власник 80% капитала и жели знати шта се дешава.

"Власник жели информацију, дакле Влада Републике Српске, о томе како се послује , а ми се у складу са тим и понашамо. Сигуран сам да ће и мали акционари, Фондови подржати овакву акцију, јер желимо да заштитимо и капитал малих акционара од 20 одсто", додао је Петровић.

У неким медијима Недељко Ћорић предсједник бијељинског СНСД-а већ je именован за новог директора РиТЕ "Угљевик". Он каже да су га раније постављали за министра енергетике, сада за директора, а да ће ускоро смислити неку трећу функцију.