latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:33 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Потписан споразум без МУП-а Српске, полиција четири кантона и Брчко дистрикта

Представници десет полицијских агенција, међу којима су СИПА, Гранична полиција БиХ и Дирекција за координацију полицијских тијела, потписали су у Сарајеву Споразум о кориштењу система радио-везе, чија ће примјена почети 1.фебруара. Иако је сагласност на споразум раније дало 14 агенција, представници четири кантона данас се нису појавили, као ни МУП-а Српске и Брчко Дистрикта, који ово сматрају новим преносом надлежности.

Споразум о кориштењу система радио-везе је технички споразум, који ни на који начин не третира питања надлежности ентитета. Заснован је на добровољности - сваког тренутка било која полицијска агенција може да приступи, а потписнице да иступе. Овако то објашњавају у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ. 

"Споразум не третира на било који начин питање надлежности, нити се на било који начин дотиче надлежности било које од агенција у систему безбједности. Споразум искључиво третира техничке аспекте који се односе на увезивање оперативних центара и суштина овог споразума је да се унаприједи комуникација између оперативних центара као контакт тачки које се налазе у полицијским агенцијама", рекао је шеф Сектора за координацију и сарадњу Дирекције за координацију полицијских тијела Драган Митровић.

МУП Републике Српске и Брчко Дисктрикта од почетка су одбацили овакав вид сарадње, препознајући у томе покушај одузимања једне од надлежности. Сарадња са осталим полицијским агенцијама ће, кажу, бити настављена, али искључиво у оквиру уставних надлежности. 

"Ми имамо свој систем радио-везе на целој територији Републике Српске, гдје имамо оперативну и стварну надлежност. Не постоји никакав пропис који омогућава да Дирекција за кородинацију полицијских тијела БиХ успостави такав систем радио-везе", нагласио је директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Иако су раније дали сагласност, са данашњег потписивања изостали су представници МУП-а ХНК, Кантона 10, Посавског кантона и Западно-херцеговачког. У МУП-у ХНК сматрају да документ треба ускладити са важећим прописима. 

"Руководећи менаџмент Управе полиције МУП ХНК је мишљења да споразум у неким сегментима није у потпуности доречен, тако да га треба дорадити и прилагодити важећим прописима. Тренутно није прихватљив", изјавио је шеф Одсјека за односе са јавношћу МУП ХНК Људевит Марић.

Није прихватљив ни за Републику Српску, која је препознала стварне намјере Дирекције, скривене иза термина "договор о техничким аспектима", каже српски делегат у Дому народа БиХ Средоје Новић. 

"Очигледно да неким људима са стране, а и у Агенцији је све више и више присутно да та агенција покуша да прерасте у једно министарство унутрашњих послова на нивоу БиХ што је недопустиво. То још једном показује да се жели пренети надлежност на ниво БиХ", додао је Новић.

Ти покушаји неће престати, сматрају српски делегати. Душанка Мајкић истиче да закон о Дирекцији за координацију полицијских тијела и агенцијама за подршку полицијској структури БиХ, не обухвата надлежности које Дирекција жели да приграби овим споразумом.