latinica  ћирилица
13/12/2018 |  21:07 | Аутор: СРНА

Представљене "Модрице живота" Милована Миланка Лелека

Власенички пјесник Милован Миланко Лелек вечерас је у препуној сали Народне библиотеке у Власеници представио своју најновију збирку пјесама "Модрице живота", која је објављена у издању општинског Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".
Власеница - представљена збирка пјесама "Модрице живота" - Фото: СРНА
Власеница - представљена збирка пјесама "Модрице живота"Фото: СРНА

Лелек је рекао Срни да је то његово девето ауторско књижевно дјело, посвећено завичају, родном селу и одрастању у оскудним социјалним приликама.

"То су, прије свега, модрице мојих родитеља, комшија и мог народа. Ја сам друго преживјело дијете од деветоро, колико су их моји родитељи имали. Осталих седморо ни једно није доживјело свој први рођендан. То најбоље свједочи и каквим су условима моји родитељи одгајали дјецу", рекао је Лелек, који је рођен прије 72 године у Малом Пољу код Хан Пијеска.

Промоцију збирке организовали су Књижевни клуб "Луча", Народна библиотека и Културни центар Власеница, те власеничка "Просвјета".

Предсједник "Луче" и рецензент збирке Аћим Тодоровић рекао је да нова књига Милована Миланка Лелека представља наставак његовог дугогодишњег књижевног рада о сличним или истим темама, посвећеним завичају, људима са којима је живио, одрастао и провео животни вијек.

"Ова књига има и епску ноту јер је аутор написао и неколико пјесама посвећених генералу Ратку Младићу и неким дугим ратницима, за које он сматра да су народни јунаци. Због тога сам ову збирку и дефинисао као лирско-епску поезију са двије цјелине, првом - завичајном и другом - епском", рекао је Тодоровић.

Збирку "Модрице живота" уредио је пјесник Богдан Боровчанин.