latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:47 ⇒ 13:03 | Аутор: Независне

Српска не да још једну надлежност: Приједлог одлуке о квалитету течних нафтних горива неприхватљив

Текст Приједлога одлуке о квалитету течних нафтних горива, а који је два пута, и то прошлог и овог мјесеца, био уврштен у дневни ред сједница Савјета министара, представљао би нови пренос надлежности са институција Републике Српске на ниво БиХ, чему се власт Српске противи.
Влада Републике Српске (фото: vladars.net) -
Влада Републике Српске (фото: vladars.net)

Како сазнају "Независне", у оба случаја Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске затражило је да се спорни материјали повуку са сједница Савјета министара.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић оцијенио је раније да је неприхватљив поступак Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да мимо утврђене процедуре и именоване радне групе, текст Нацрта одлуке о квалитету течних нафтних горива у БиХ, којим се фаворизују увознички лобији који послују у ФБиХ, упути на мишљење Влади Републике Српске.

"Достављањем текста нацрта одлуке директно, без њеног разматрања на радној групи и постизања консензуса, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ избјегава институције Српске и настоји да изврши преношење надлежности, дајући неприпадајућа овлашћења себи и постављајући одлуку изнад законског оквира Републике Српске", навео је Ђокић.

Претходно је, још у јуну 2015. године, Влада задужила Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске да код надлежних бх. органа иницира измјену и допуну Одлуке о квалитету течних нафтних горива БиХ.

"То министарство тада је задужено и да координира радом представника надлежних министарстава у Влади Српске и Републичке управе за инспекцијске послове, номинованих у радну групу за израду овог подзаконског акта", појашњава извор "Независних".

Потом је почетком 2016. године именована радна група коју чине и чланови из Српске са задатком да припреми Приједлог измјена и допуна Одлуке о квалитету течних нафтних горива БиХ.

Након одржаног само једног састанка радне групе у Сарајеву, Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске је примило Нацрт одлуке о квалитету течних нафтних горива БиХ.

"Тај акт достављен је члановима радне групе из Српске, који су потом констатовали да садржај текста није резултат рада, нити је он разматран, односно усаглашен на састанку радне групе", наведено је у Информацији о активностима у вези са доношењем одлуке о квалитету течних нафтних горива, о којој је Влада Српске јуче упозната.

У тој информацији се наводи и да је у Министарству индустрије, енергетике и рударства Српске одржано неколико састанака чланова радне групе из Републике Српске. Затим су у марту Министарству спољне трговине и економских односа БиХ достављени коментари, примједбе и сугестије на овај нацрт одлуке.

Након тога, у августу ове године Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске добија Приједлог одлуке о квалитету течних нафтних горива БиХ, са коментарима на нацрт одлуке.

У допису Министарства спољне трговине и економских односа  побројени су коментари на појединачне чланове одлуке који се не прихватају, који се дијелом прихватају, али и поједини чланови који се сада нормирају на потпуно другачији начин.

У овој информацији, која је јуче била пред Владом Српске, наводи се и да је радна група, на свом састанку у Сарајеву, одбила приједлог одлуке и затражила да се рад радне групе врати у оквире њених задатака који су јој дати по именовању.

Хладан туш догађа се када представници Министарства индустрије, енергетике и рударства Српске примјећују да је спорна одлука кандидована за дневни ред 157. сједнице Савјета министара БиХ, иако са њеним коначним текстом није упознато ово министарство, нити је за њено доношење сагласност дала Влада Српске.

Власт Републике Српске тада је затражила да се овај материјал повуче с те сједнице Савјета министара јер се, како је оцијењено, ради о новом преносу надлежности са институција Српске на ниво БиХ. Међутим, овај подзаконски акт нашао се и на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ, одржане 3. децембра ове године.

"Тада је Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске поново затражило хитно повлачење овог акта из процедуре, јер је ријеч о преносу надлежности", наводи се  у Информацији коју је, како сазнају "Независне", прихватила Влада Српске.

Влада Српске јуче је задужила Министарство индустрије, енергетике и рударства да, у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу БиХ, од надлежних бх. органа, затражи да се израда и доношење нове одлуке о квалитету течних нафтних горива врати у рад раније именоване радне групе.

Коментар министра економских односа и регионалне сарадње БиХ Мирка Шаровића, како наводе, нису добили.