latinica  ћирилица
14/12/2018 |  11:40 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

У току откуп јунади за извоз меса у Србију и Турску

У Семберији је почео откуп јунади за извоз меса у Србију и Турску. Око 6.000 тона биће испоручено до краја године, чиме ће бити ријешен проблем вишка товних грла на овом подручју, и створени услови за нови производни циклус. Иако откупном цијеном нису потпуно задовољни, кажу, боље је продати, него држати стоку и стварати трошкове.

Сточар Јово Мићић из семберског села Градац, у тову има 84 грла. Ових дана испоручио је 23, која су достигла потребну масу. Откуп је, каже, дошао у право вријеме. Цијена од 4,10 КМ је подношљива, јер грла нису прерасла и створила додатне трошкове.
 - Имао сам проблем прошле године када бикови прерастају, велике су им услужне потребе и праве минус произвођачима. Када би извоз ишао стално, онда то не би био проблем, све што прирасте то одлази. Без извоза је проблем велики - каже Јово Мићић.

Када откуп стане цијена товних грла падне до 3,70 КМ, што је испод линије рентабилности и угрожава циклус производње, у којем је набавка телади највећа ставка због недостатка на домаћем тржишту.

- Теле је од 1.200 до 1.300 КМ.  Купује се глава, не купује се килажа телета, јер је проблем за товни материјал. У том ланцу зараде, сви хоће да зараде, што је немогуће - поручује Илија Цвјетиновић, сточар из Тријешнице, а на његове ријечи надовезује се и Јово Мићић:

- Не можеш за једног бика два телета да узмеш. Када би могли два и по телета да узмемо за бика од 600 кг, то би била нека производња гдје би смо се добро покривали. На тај начин би и моја дјеца остајала на селу и себе видјела у тој причи.

Велика помоћ у овој производњи су подстицаји ресорног министарства од 200 КМ по грлу. Када би и откуп био континуиран, производњу би ширили. Охрабрује, што ову годину завршавају без губитака.

- Откупиће се сва стока до Нове године. Откуп је у току, стока се товари, за сада се редовно исплаћује, што је најважније за произвођаче да људи могу да убацују нову телад - напомиње Љубиша Стевановић, из Удружења пољопривредника села Семберије.

У Србију су већ испоручили око 4.000 товних грла, кажу у Удружењу пољопривредника, а очекују да ће до краја децембра, са ових простора извести око 4.000 тона меса у Турску.