latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:08 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Нешто слично Маркалама и Рачку могло би се десити негдје у Украјини

Директор Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач изјавио је да је "мини модел" распада бивше Југославије у извјесном смислу матрица наступа Запада према Русији у вези са Украјином, те да би се у Украјини могло десити нешто слично као на Маркалама и у Рачку.

"Ми смо то као народ осјетили на својој кожи са Маркалама, Рачком. Све је то експлоатисано у политичке сврхе и за дискредитацију српске стране. Мени није далеко мисао, ако се не деси сада око Маријупоља, да ће се слично догодити у неком периоду кризе у Украјини, што би пред западном јавношћу, а тиме и свијетом и међународним институцијама дало легитимитет за масовнију употребу силе", рекао је Ковач.

Он је за "Спутњик" истакао да се треба подсјетити како је послије сценарија Сребренице под менторством САД направљена хрватска војна "Олуја" и након које се више нико у свијету није питао за бројке и колико је српског народа побијено у току тог погрома, ни колико је избјегло.

Ковач је оцијенио да ће се украјинска власт из унутарполитичких разлога, али и мотивисана циљевима Запада трудити и даље да држи стално нестабилним подручје око Крима и Азовског мора, те у зони на линији раздвајања са Луганском и Доњецком облашћу.

Он је упозорио да, уколико дође до ескалације сукоба, може доћи до тога да још три области, које су знатно веће од Доњецке и Луганске, поготову Харковска као индустријска зона и Одеска област и приморски дио Украјине, буду захваћене "народном револуцијом", те да се као резултат тога ови дијелови споје са Луганском и Доњецком републиком.

Илија Кајтез са Факултета за међународну политику и безбједност истакао је да се по много чему може повући паралела са догађајима у Украјини и на Балкану 1990-их година, али не у потпуности, јер је Русија сада велесила која је могла да на лицу мјеста у бившој Југославији види све те моделе и модалитете подметања Запада.

"Могуће је да Запад на не баш инвентиван начин покушава да примјени тај модел, али је руска страна далеко већи и моћнији играч него бивша Југославија, односно српски фактор", рекао је Кајтез.

Он није искључио могућност да ће Украјина чак да покуша нешто слично хрватској "Олуји", али сматра да то није реално ни изводљиво јер иза двије побуњене украјинске области стоји Русија.

"То су људи који бране огњиште, па би Украјина морала много више снаге да уложи да би направила неки тактички, да не говоримо стратегијски продор. Ни Западу није толико стало, јер оно што Западу треба јесте латентни конфликт и обуздавање Русије, а Украјина је само средство за то", рекао је Кајтез.

С друге стране, он активности Кијева ставља у контекст избора у Украјини који предстоје на прољеће.

"Могуће је да уколико Украјина изведе релативно успјешну војну акцију, то поправи веома низак рејтинг предсједника Петра Порошенка, али је то "играње ватром". Рат је врло опасна ствар, ту се добијају или губе све битке и то може да буде и његова апсолутна катастрофа и његов крај", сматра Кајтез.

Према његовим ријечима, апсурд је и што је Порошенко увео ратно стање, а нема довољно новца да га спроведе у дјело.

"Нису реална ни очекивања украјинског председника да му САД и НАТО помогну у случају ескалације сукоба, јер НАТО нема разлога да провоцира трећи свјетски рат да би Порошенко остао на власти", рекао је Кајтез.

Он је закључио да НАТО нема ту врсту снаге, амбиције ни моћи да крене на свог највећег противника, а то је Русија.