latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:25 | Аутор: Б92

Звездина јесен без Борјана била би суморна

Црвена звезда оставила је добар утисак у дебитантском наступу у групној фази Лиге шампиона, а за то највише треба да захвали голману Милану Борјану.

Голман шампиона Србије према статистици ИнСтата, куће специјализоване за фудбалску анализу, у просјеку је биљежио три "суперодбране", односно по мечу је заустављао три стопостотне шансе ривала.

Учинак Звездиног чувара мреже додатно добија на значају кад се узме у обзир кваитет којим ривали располажу у офанзиви, као и да су противници у шест утакмица 63 пута гађали у оквир гола, а савладали су га 17 пута на шест утакмица.

Борјану по броју одбрана, али и "суперодбрана" гледају у леђа сви голмани Старог континента, а први иза канадског репрезентативца су Јерен Зут из ПСВ-а, Самир Ханданович из Интера и Одисеас Влаходимос из Бенфике.

Феноменалне бројке посебно добијају на значају кад се у обзир узме да је Звездина мрежа у два од шест дуела остала мирна, односно да је Борјан у Београду сачувао мрежу у сусретима са Наполијем и Ливерпулом чиме је у великој мјери допринио освајању четири бода и остварењу историјског учинка.

Сјајне игре у групној фази само су се надовезале на импресиван учинак током квалификација у којима је Борјан на пет од осам мечева остао несавладан, па се са правом може рећи да је ова полусезона протекла у његовом знаку.