latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:40 | Аутор: СРНА

Хамовић: Текућа година изузетно повољна

Власник команије "ЕФТ група" Вук Хамовић истакао је да је крај пословне године изузетно повољан за ову компанију, а посебно за Рудник и термоелектрану "Станари", који раде без проблема и са резултатима изнад очекиваних.
Рудник и термоелектрана "Станари" - Фото: СРНА
Рудник и термоелектрана "Станари"Фото: СРНА

"Надам се да су и наши радници задовољни. Плате су из изнад просјека и републичких и гранских, држава убире порезе, а ми смо задовољни профитом", рекао је Хамовић новинарима прије свечаности награђивања најуспјешнијих радника ове компаније поводом постизања изванредних резултата у овој години.

Он је навео да је годишња производња станарске термоелектране око два милиона мегават часова, што је и план за наредну пословну годину.

Хамовић каже да су константна нова улагања у термоелектрану, годишње се одраде два ремонта, што изискује и нове инвестиције.

"Независно од Станара ми планирамо наредне године почетак градње хидроелектране у близини Калиновика. Инвестиција је започета прије неколико година, знатно је мања од станарске и са производњом од 35 мегавата, а њу ће бити уложено 75.000.000 евра", навео је Хамовић.

Технички директор Рудника "Станари" Стеван Лончар каже да је задовољан по питању искориштености опреме и експлоатационих услова, те остварених резултата и истакао да је откопано око 11 милиона метара кубних откривке.

Лончар је навео да је остварена производња од два милиона мегават часова електричне енергије, да су испоручили 2,5 милиона тона угља, од чега су 300.000 тона испоручили другим потрошачима, а 2,2 милиона тона је испоручено за потребе термолектране у Станарима.

Он каже да је 70 одсто произведене струје унапријед продато купцу из Швајцарске.

"Укупан број запослених је 850, са укупно просечно исплаћеним примањима по запосленом од око 1.500 КМ месечно", навео је Лончар.

Представници руководства "ЕФТ Групе"

Овогодишња прва награда уручена је Драгољубу Лазићу, пословођи машинског одржавања на систему за угаљ на Машинском одржавању Рудника.

Лазић каже да је ова награда подстрек, а млађим колегама поручио је да буду посвећени у послу.

Новчане награде уручили су представници руководства "ЕФТ групе" на свечаном ручку организованом поводом постизања изванредних резултата ове компаније у овој години.

Уручене су и јубиларне награде за раднике са 30 година стажа у овој компанији, те се овом приликом колектив "ЕФТ Станари" на пригодан начин и уз поклоне поздравио и са радницима који крајем године остварују право на пензију.

Окупљању су присуствовали и представници Синдиката "ЕФТ - Рудник и термоелектрана Станари" и група пензионера, некадашњих радника који су пензионисани у периоду од заснивања ове компаније у Станарима 2005. године до данас.

Ово предузеће под називом "ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари" послује од јануара 2008. године и као друштвено одговорна комапнија значајно учествује и у друштвеном животу општине Станари.