latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:53 | Аутор: СРНА

Бањалучки "Гас-рес" очекују реципрочне мјере према фирмама из ФБиХ

Предузеће "Гас-рес" из Бањалуке очекује од надлежних органа Републике Српске да, уколико за заинтересованог купца у Источном Сарајеву убрзо не буде омогућена испорука гаса кроз транспортни систем у Федерацији БиХ, предузму реципрочне мјере према корисницима гасног транспортног система кроз Српску, а који имају сједиште у ФБиХ.

"У том случају сву одговорност за поремећаје у снабдијевању гасом потрошача у ФБиХ сносиће `БХ-гас` Сарајево и органи ФБиХ", наводи се у саопштењу овог предузећа.

Из "Гас-реса" оцјењују да очигледно противуставно понашање федералног Министарства енергије, рударства и индустрије и компаније "БХ-гас" Сарајево, може имати негативне посљедице по функционисање укупног гасног тржишта у БиХ, а поготово у ФБиХ.

"Отвореност транспортне инфраструктуре је елементарни принцип функционисања гасних тржишта у Европи и у свијету. Без поштовања тог принципа, ни грађани ни индустрија у ФБиХ не би се могли снабдијевати гасом", напомињу из овог предузећа.

"Гас-рес" подсјећа да годинама безуспјешно покушава приступити гасној транспортној инфраструктури у ФБиХ, ради испоруке гаса заинтересованим купцима и да проблем са затвореношћу тржишта ФБиХ за компаније из Републике Српске није од јуче.

Из овог предузећа наводе да су, након што је од њих компанија `Сарајево-гас` Источно Сарајево затражила да их снабдијевају гасом, у августу 2015. године упутили захтјев компанији "БХ-гас" за приступ гасном транспортном систему, али да је захтјев одбијен.

"Та компанија је одбила захтјев са образложењем да је Уредбом Владе ФБиХ о организацији и регулацији сектора гасне привреде `БХ-гас` Сарајево једини надлежан за транспорт и снабдијевање гасом на подручју ФБиХ", подсјећају из "Гас-реса".

У складу са законском процедуром, предузеће "Гас-рес" је упутио жалбу Министарству енергије, рударства и индустрије ФБиХ, као регулатору за гас у ФБиХ, позивајући се на уставну одредбу о слободном промету робе, услуга, капитала и лица.

"Тражили смо реципрочан третман који има `БХ-гас` и остале компаније из ФБиХ у Републици Српској. Федерално министарство је одбило нашу жалбу, условљавајући приступ транспортном систему ФБиХ усвајањем законских рјешења, прије свих Закона о гасу на нивоу БиХ. На овај начин Федерално министарство је директно повезало питање комерцијалних односа гасних компанија на јединственом тржишту БиХ са једностраним политичким виђењем које заступа ФБиХ", појашњавају из "Гас-реса".

Након одбијања приступа транспортном систему, "Гас-рес" је више пута преко надлежних институција Српске, покушавао актуелизовати питање кршења уставних одредби од ФБиХ и затворености не само тржишта већ и транспортне гасне инфраструктуре у ФБиХ за предузећа из Републике Српске.

Није било спремности да се ово питање ријеши и омогући равноправан третман свих компанија на цијелом подручју БиХ као јединственом економском простору.