latinica  ћирилица
14/12/2018 |  13:56 | Аутор: СРНА

Кинеска скијашка делегација стигла на Јахорину

На Јахорину је данас стигла скијашка делагација из кинеског града Тјенцина која ће у Републици Српској боравити до 30. марта, како би усавршили своје скијашке вјештине и упознали се о туристичким потенцијалима олимпијске планине.
Драган Јаћимовић и кинеска скијашка делагација - Фото: СРНА
Драган Јаћимовић и кинеска скијашка делагацијаФото: СРНА

Помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић изразио је задовољство што је екипа спортиста из Тјенцина, који је трећи по величини град у Кини, дошао са 15 спортиста узраста од 12 до 17 година и пет тренера.

"Циљ нам је да Јахорину, Републику Српски и БиХ, као и град Источно Сарајево представимо у најљепшем могућем свјетлу, представимо спортске и туристичке потенцијале. Надам се да ће сви гости који су у делегацији Тјенцина имати шта да виде, науче, а ми имамо шта и да покажемо", рекао је Јаћимовић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да ће Министарство породице, омладине и спорта и Влада Републике Српске овдје бити нека повезница између Олимпијског центра "Јахорина", града Источног Сарајева и Амбасаде Кине у БиХ, те да је сигуран да је ово сам почетак нечег доброг у Српској.

Према његовим ријечима, Министарство породице омладине и спорста Српске ће гледати да се направи један договор са амбасадором Кине у БиХ Чен Бо, који се односи да спортисти из Кине долазе и у Требиње на љетну школу коју Министарство организује.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да је велика част што је на Јахорину дошла и амбасадор Кине у БиХ која се показала као велики пријатељ, те да је ово данас нешто што показује да Јахорина иде правим путем.

"Оправдано смо туризам ставили на број један када ријеч о листама приоритета, првенствено за град Источно Сарајево. Ово је показатељ да овдје постоје људи који имају способност да отворе врата за разне земље из Европе, а данас присуствујемо отварању врата када је ријеч о Кини и кинеским гостима који имају намјеру да долазе у што већем броју", рекао је Вуковић.

Он је додао да је, према њиховим сазнањима, кинеска јавност заинтересована за скијашке спортове.

Шеф делегације скијаша из Тјенцина Џанг Џунгћуа рекао је да су се данас окупили на Јахорини како би учествовали на церемонији отварања обуке скијаша из овог кинеског града.

"Сарадња између Кине и БиХ у спортовима на снијегу и леду почела је 1980. године, а БиХ је богата јединственим природним условима за зимске спортове и посебно погодна за организовање зимских спортова", рекао је Џанг, те подсјетио да ће БиХ сљедеће године бити домаћин Европског омладинског омладинског фестивала.

Он је додао да са приближавањем Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. године све више Кинеза учествује у спортовима на снијегу и леду, а, након успостављања безвизног режима између Кине и БиХ, очекују да ће зимске олимпијске игре постати мјесто сусрета и развоја билетералних односа.

Према његовим ријечима, будућа сарадња двије земље у зимским спортовима као и у туризму је обећавајућа и вриједна очекивања, а доласком спортиста скијашког трчања из Тјенцина у БиХ представља добар почетак сарадње.

"Надамо се да ће тим скијаша искористити зимски тренинг како би изградио више платформи за спорт у сарадњи и размјени између Кине и БиХ, те отворио додатне канале комуникације и промовисао пријатељску размјену између спортиста двије земље", нагласио је Чонгуа.

Нада Шљивић из Олимпијског центра "Јахорина" рекла је да ће делегацији из Кине представити љепоте планине, те да је Јахорина у протеклих годину дана доживјела велики процват.

"Реализовали смо низ пројекта и омогућили да ова зимска сезона буде историјска за Јахорини. Имамо нове стазе као и добру забаву у наредној сезони. Први у региону смо отворили сезону за скијаше 29. новембра, а првог децембра отворили систем за вјештачко осњежавање. За првих 10 дана рада ски- центра приходи од продаје ски-паса су готово 100 одсто већи у односу на исти период претходне рекордне године“, нагласила је Шљивићева.

Она је изразила наду да ће ова зимска сезона бити изузетна, а њеној успјешности ће свакако допринијети и посјета скијаша из Кине, на шта су поносни јер су они препознали све потенцијале Олимпијског центра.

Након конференције за новинаре поводом доласка скијашке делегације из Кине, одржана је мини-олимпијада на стазама "Пољице" у оквиру тродневног "Ретро ски-опенинга".