latinica  ћирилица
14/12/2018 |  15:09 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог буџета за наредну годину од 3,56 милијарди марака

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог буџета Српске за 2019. годину у износу од 3,56 милијарди марака, што је за 168 милиона мање од ребаланса за ову годину.
​Влада Републике Српске (foto: vladars.net) -
​Влада Републике Српске (foto: vladars.net)

Према Приједлогу буџета, изворни приходи већи су за 35,1 милион марака у односу на ову годину.

Највећи раст на расходовној страни је на позицијама личних примања - 34,5 милиона, првенствено због планираног повећања за плате у образовању и култури, које уз минули рад укупно износи 20 милиона.

Приједлогом буџета планирано је и повећање трансфера Фонду дјечије заштите за 21 милион марака, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На позицији расхода планирано је смањење издатака за отплату дугова, гдје је Приједлогом буџета на овој позицији предвиђен износ од 489,9 милиона марака, што је за 261,3 милиона мање у односу на ребаланс за ову годину.

Према Приједлогу буџета, планирани буџетски суфицит износиће 56,6 милиона марака.

Влада Српске утврдила је и Приједлог Закона о извршењу буџета и Приједлог програма економских реформи за период 2019-2021. година, који је израђен на основу методологије и смјерница Европске комисије.

Основни оквир за израду наведеног документа су меморандуми о заједничким политикама и мјерама потписани у децембру 2017. године са социјалним партнерима, Смјернице за развој привреде које је Влада припремала од априла ове године заједно са представницима Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Српске и Програм рада Владе Српске за мандатни период 2018-2022. година.

Ове смјернице представљене су на конференцији "Привреда Републике Српске од 2019. до 2022. године - дијалог за будућност".

Главни циљеви политика су дати кроз седам приоритета - повећање конкурентности и продуктивности привреде ради повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Српске.

Међу приоритетима у Приједлогу програма економских реформи су истраживање, развој, иновације и дигитална економија, као  и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

Претходно дефинисани циљеви обухватају мјере на основу којих ће се спроводити и смјернице за политике које су усвојене на Економском и финансијском дијалогу у мају ове године, али уз пуно поштовање уставних овлашћења сваког нивоа власти у БиХ и надлежности институција.