latinica  ћирилица
14/12/2018 |  16:54 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Заветници: Прогласити окупацију на Косову и Метохији

Српски сабор "Заветници" сматра да је дужност српског државног руководства да прогласи окупацију и непосредну ратну опасност на Косову и Метохији и да се повуче из Бриселског споразума, имајући у виду да је Приштина данас на најбахатији могући начин и по ко зна који пут погазила међународно право, све постигнуте споразуме и Резолуцију 1244.
"Заветници" - Фото: РТРС
"Заветници"Фото: РТРС

"Борбену готовост оружаних снага треба видно подићи на највиши ниво уз мобилизацију дела резервног састава и гомилање значајних снага дуж административне линије", наводи се у саопштењу Српског сабора "Заветници".

"Заветници" сматрају да би "државне институције Србије морале да констатују да је једностраним потезима Приштине процес преговора у Бриселу у потпуности нарушен и да држава Србија захтева доследну примену Резолуције 1244 као јединог правно важећег међународног документа у погледу регулисања безбедносне ситуације на Косову и Метохији".

Истовремено, додаје се у саопштењу, усљед пристрасно проалбанског држања КФОР-а, пред Савеза безбједности УН треба покренути питање реструктуирања мировне мисије на Косову и Метоји у складу са принципима Резолуције 1244 и враћања руских војних контигената у покрајину.

"Сви смо знали да овај тренутак долази и да разбојничка банда ОВК никада и није била расформирана. Незадовољни исходом лобирања и потплаћивања за пријем у Интерпол, они су решили да свету покажу да су држава, тиме што покушавају да демонстрирају силу и објаве оно што смо сви већ и знали - да на Косову и Метохији некажњено постоје банде наоружаних разбојника које би хтеле да се назову 'армијом'", наглашава се у саопштењу.

"Завтеници" истичу да наоружавање и формирање војске има за циљ да заплаши Србе и створи атмосферу за њихов нови егзодус са Космета.

"Ми им то овога пута не смемо дозволити. С обзиром на то да је мимо међународног права, Резолуције 1244, Устава Републике Србије и сагласности српског народа на Косову и Метохији, једнострано формирана такозвана војска Косова, Србија има пуно право да прогласи окупацију територије и непосредну ратну опасност", закључује се у саопштењу. /крај/тп