latinica  ћирилица
14/12/2018 |  16:58 | Аутор: СРНА

Москва: Расформирати све оружане косовско-албанске формације

Међународне снаге на Косову и Метохији, прије свега Унмик и Кфор, у складу са мандатима које им даје Резолуција 1244 Савјета безбједности УН, имају обавезу да хитно учине све да буде извршена демилитаризација и расформиране оружане "косовско-албанске формације", саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

Одлука о трансформисању Косовских безбједносних снага у "пуноправну косовску армију" представља корак којим се грубо нарушава Резолуција 1244 Савјета безбједности УН с циљем озбиљног нарушавања ситуације на Балкану и стварања ризика од обнављања оружаног сукоба у том региону, наводи се у саопштењу.

У руском Министарству спољних послова истичу да су зачуђени реториком низа политичара из САД и ЕУ, те генерала НАТО-а, који покушавају да убиједе себе и друге да одлука Приштине не мијења суштину КБС-а, објавио је "Спутњик".

"Ријеч је о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, а главна ствар је промјена суштине снага које су до недавно имале функцију цивилне одбране. Уз подршку САД и низа земаља НАТО-а већ се води појачана припрема косовско-албанске војске, повећава се испорука оружја и технике на Косово", наводе из Министарства спољних послова Русије.

У саопштењу се напомиње да западне пријестонице и Брисел игноришу конструктивну и одговорну политику Београда, усмјерену на тражење компромиса и смањење напетости.

Истиче се да се руководство Србије уздржало од усвајања мјера којима би се одговорило на то што је Приштина у новембру увела стоодстотне царине на робу из /централне/ Србије и БиХ, која је практично усмјерена на стварање катастрофалних услова за Србе на Космету и настављање етничког чишћења неалбанског становништва.

"Косовски `премијер` Рамуш Харадинај, који по налогу САД води политику заоштравања кризе систематски пријетећи да ће насиље и рат на Балкану бити обновљени, представља оличење неодрживости западне пропагандне концепције која активно намеће стварање косовске `државности`", наводи се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да самопроглашено Косово, очигледно, све више постаје тачка нестабилности и извор конфликтног потенцијала у региону, а да је посредничка улога ЕУ у дијалогу Београда и Приштине пропала.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је данас сет од три закона којима се омогућава трансформација Косовских безбједносних снага у такозвану војску самопроглашеног Косова.