latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:10 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Проблеми у снабдијевању струјом, снијег отежава саобраћај (ФОТО)

Интензивне сњежне падавине направиле су проблеме на електродистрибутивној мрежи у приједорској регији.

На подручју Новог Града без електричне енергије је око 2.000 домаћинстава у руралним подручјима, јер су у квару четири далековода, Добрљин, Трбовиште, Радомировац и Будимлић Јапра. Екипе су на терену и покушавају да отклоне кварове.

На подручју Приједора један далековод Томашица у потпуности је без напона, док су парцијално без напона далеководи Јелићка, Градина, Брдо Југовци и Доња Љубија.

Иако су екипе на терену и отклањају кварове, највећи проблем су приступни путеви, јер је терен брдовит и под снијегом. До краја дана сви кварови на подручју Приједора требало би да буду отклоњени.

Више од 3.500 потрошача остало је без електричне енергије на подручју семберских села, сазнаје ИнфоБијељина.

- Због снијега који је изазвао проблеме потрошачи који се снабдијевају са далековода Бродац, Крива Бара, Бегов пут, Тополовац, дио Црњелова и дио трафостанице Остојићево остали су без електричне енергије - рекао је Слободан Ђаламић, портпарол предузећа Електро-Бијељина.

Додаје да су екипе на терену, те да ће кварови бити убрзо отклоњени.

Поблем са електроснабдијевањем имали су јутрос и мјештани Батковића, али према ријечима Ђаламића, они су већим дијелом добили струју, те ће ускоро сви бити снабдјевени електричном енергијом.

На подручју општине Градишка због кварова узрокованих сњежним падавинама дошло је до прекида у испоруци електричне енергије на далеководима Циглана, Берек, Градишка, Лакташи, Бретовчина, Матура, Ламинци, Кочићево, Ггашнице и Подградци, саопштено је из градишке Електродистрибуције.

Из Електродистрибуције су истакли да су све екипе на терену и да отклањају кварове, те замолили грађане за стрпљење и да дежурни телефон у овом предузећу позивају само у случају да имају информацију о евентуалним локацијама кварова.

Отежано одвијање саобраћаја

Одвијање саобраћаја у Републици Српској је отежано и успорено због сњежних падавина, посебно на дионицама у вишим планинским предјелима и преко превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Због интензивних сњежних падавина и мјестимично јачих удара вјетра који ствара наносе не препоручује се путовање без веће потребе, а полиција ће искључивати из саобраћаја возила која немају одговарајућу зимску опрему.

Дежурне екипе зимских служби су на терену и врше чишћење и посипање коловоза, тако да путеве одржавају проходним.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони камења и земље на коловоз.

Из АМС-а савјетују возачима да на свим путним правцима буду максимално опрезни и да на пут не крећу без зимске опреме.

О измијењеном режиму саобраћаја или обуставама више сазнајте овдје.

Зворник - чишћење путева (Фото: СРНА)

Путни правац од Граничног прелаза Шћепан Поље према Плужинама, на страни Црне Горе, непроходан је због већих сњежних сметова на дионици између бране Мратиње и Плужина, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Снијег који интензивно пада отежава саобраћај на већини путних праваца у Републици Српској и Федерацији БиХ, а јачи удари вјетра стварају сњежне наносе, те се не препоручује путовање без веће потребе.

Из АМС-а напомињу да су дежурне екипе зимских служби на терену и врше чишћење и посипање коловоза, али због пада температура током ноћи биће успорено дејство посипних материјала.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони камења и земље на коловоз. На свим путним правцима савјетује се максимално опрезна вожња, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Сви путни правци и улице из првог приоритета у Бањалуци су очишћени и проходни, а екипе зимске службе су цијелу ноћ биле на терену и уклањале снијег који је од јуче интензивно пада, рекли су у Одјељењу за саобраћај и путеве Бањалука.

"Јутрос се у граду чисте пјешачке стазе. Скоро све улице у граду, као и главни паркинзи већ су очишћени. Проблем код чишћења представљају непрописно паркирана возила", додају у Одјељењу за саобраћај и путеве.

Из Одјељења су навели да постоје приоритети по којима се чисти, те да су у првој категорији приоритета путеви којима се одвија јавни превоз.

"Чишћење путева који су сврстани у други приоритет почиње 12 сати послије падавина, а трећег приоритета 72 сата", појаснили су из Одјељења.

Према подацима са терена, највише снијега има у Стричићима 40 центиметара и у Крупи 30 центиметара.

Свим учесницима у саобраћају препоручује се да вожњу прилагоде условима на путу.

Источно Сарајево (Фото: СРНА)

На подручју регије Бирач сви магистрални и регионални путеви су проходни, упркос сњежним падавинама, али је одвијање саобраћаја отежано, посебно на превојима Хан Поглед, Црни Врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ, саопштено је из предузећа Зворникпутеви.

На подручју Сарајевско-романијске регије су сви магистрални и регионални путеви су проходни и саобраћај се одвија без застоја, рекао је за Срну технички директор Романијапутева, Драган Булошчић.

На подручју Сокоца од раних јутарњих часова почело је чишћење приоритених саобраћајница у граду и путева који воде до мјесних заједница Каљина, Неорићи, Баре, Кнежина, Соколовћи и Ћаварине.

Снијег у Семберији пада непрестано већ 24 часа. Синоћ су поједини магистрални правци били блокирани, али данас је према ријечима надлежних, све проходно, иако снијег непрестано пада и ствара потешкоће. Градске улице и тротоари у јутарњим часовима слабо су очишћени.