latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:43 ⇒ 18:40 | Аутор: СРНА

Образовање и здравство изазови нове Владе

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су пред новим премијером Српске многи изазови, као што су образовање и здравство, а да су приоритет јачање привреде и подизање нивоа запослености.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је здравство скупо и да са овим обимом права корисницима и нивоом финансирања не може да се очекује да ту "цвјетају руже".

- Имамо широке пакете здравствене заштите и наравно да то кошта. У смјештајном смислу направљен је искорак, бољи су услови, набављају се скупи уређаји, едукација је константна и дијагностика је далеко боља него раније - рекла је Цвијановићева за Независне новине.

Она је оцијенила да ће мандатар Радован Вишковић имати пуно изазова, јер водити Владу значи балансирати економске и финансијске изазове са политичким изазовима, али је нагласила да му је, као бивши премијер, оставила добро стање у Влади, стабилан буџет, ликвидност која није угрожена, без дуговања према било коме и без заостатака.

- Многи инфраструктурни пројекти су завршени или су приведени крају. Успоставили смо нешто што је била мисаона именица, а то је редован авио-саобраћај. Разговарамо и даље. Биће нових авио-линија и то отвара Бањалуку, Републику Српску и треба још много да радимо - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да ће Влади Српске у политичком смислу бити лакше радити.

- Ми, људи из истог тима, знамо шта су наши задаци. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, ја као предсједник Републике, Вишковић као премијер, Чубриловић као предсједник Народне скупштине на истом смо задатку и тај тим је проширен новим капацитетима и људима, што даје већу комоцију да можете добро издискутовати ствари - истакла је Цвијановићева.

Одговарајући на питање колико ће бити тешко у истом тиму избалансирати односе између Чубриловића и људи из ДНС-а, Цвијановићева је појаснила да то за њих, као цјелину, неће бити проблем, јер су то су њихови међусобни односи, а и једни и други су саставни дио већине.

- Када кажем да је већина комотна, није то само да ће бити олакшан начин да доносите одлуке, већ је могућност да вас било ко за нешто уцјењује у оквиру тога сада искључена - додала је Цвијановићева.

Говорећи о програму демографске обнове који је најавила, као и о програму "Српска друштво у покрету - Република која се креће", Цвијановићева је појаснила да ће у њима бити најважније да се "ослободи позитивна енергија и мобилишу људи".

Цвијановићева, која је по избору уређивачког колегија бањалучких Независних новина синоћ изабрана за личност године за 2018. годину, оцијенила је да су они препознали моћ и способност дијалога у друштву, те да јој ова награда много значи.