latinica  ћирилица
15/12/2018 |  11:09 | Аутор: СРНА

Лазански: Косово је нова америчка држава ван америчког континента

Војни аналитичар Мирослав Лазански рекао је да је Косово сада, као квази држава, придружени члан НАТО и нова америчка држава ван америчког континента.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

"Они то не крију. Они сами кажу да је њихова спољна политика - америчка спољна политика, да они воле Американце више него што Американци сами себе воле", рекао је Лазански за Телевизију Прва.

Лазански сматра да такозвана "војска Косова" неће одмах да упадне на сјевер Косова, већ ће то бити суптилно.

"Значи биће неких појединачних инцидената, па ће патролирати, истицати знамење војске Косова и у психолошком погледу за Србе је то црвени аларм. Они, ако се не варам, имају специјалне савјетнике из америчких тимова за пропагандно психолошко дјеловање који су на Косову", каже Лазански.

Лазански истиче да није "нимално наиван" буџет предвиђен за такозвану "војску Косова" у износу од 100 милиона евра.

"Ако је наш војни буџет 600 милиона на 28.150 припадника Војске Србије, а њихов је 100 милиона на 5.000, онда је то јако велики буџет. Они већ сад имају 2.500 људи, имају јако велики контигент младих људи", рекао је он.

Осим тога, каже Лазански, Албанци ће добити војну помоћ од Американца - добили су хамере, а добиће и помоћ у наоружању, мада се све то не може мјерити са војним потенцијалом Србије.

Он је напоменуо да Приштина у хангарима већ има тешко наоружање, оно што су узели од наоружања бивше ОВК, као и оно што су довукли из Албаније 1998. године.

"Има ту и топова, неће они то наравно показивати, али то постоји. И добиће систем касакаде, а то је када богатије земље НАТО поклањају земљама које нису толико економски моћне наоружање и војну опрему која није прве категорије, али је још добра", навео је Лазански.

Лазански је рекао да су официри који су у јединицама те такозване косовске војске - све амерички официри који говоре и албански и енглески језик.

Предсједник Координационог тијела за југ Србије Зоран Станковић наводи да на југу Србије није било никаквог славља и еуфорије поводом јучерашње одлуке Приштине.

"Људи су сада оптерећени овим временским приликама тако да је све протекло онако како смо очекивали. Јучерашњим вијестима можда се неко радовао у кућним околностима, али да је била нека еуфорија, да су истицане америчке заставе, неке друге заставе, тога није било", додао је Станковић.

Парламент самопроглашеног Косова је јуче одобрио нацрт закона о трансформацији КБС у војску Косова, док је Србија затражила хитну сједницу Савјета безбједности УН.