latinica  ћирилица
15/12/2018 |  12:33 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Поповић: Подићи војну приправност и поништити одлуке из Бриселског споразума

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић сматра да треба поништити све одлуке из Бриселског споразума као одговор на насиље сепаратиста из Приштине, а да Србија мора да подигне војну приправност с циљем заштите српског народа на Космету.
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija) -
Ненад Поповић (фото: RAS Srbija)

"Најоштрије осуђујем законе које су усвојили сепаратисти у Приштини којима се формира такозвана војска Косова и позивам на поништавање свих одлука из Бриселског споразума као одговор на насиље које спроводе привремени органи власти на Косову", истакао је Поповић у саопштењу.

Он је навео да су "сепаратисти у Приштини овим чином најгрубље прекршили Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН и угрозили живот Срба на Косову".

Поповић је оцијенио да Србија то не смије да посматра мирно, већ мора да предузме најенергичније мјере у смислу подизања приправности војске за интервенцију у правцу заштите безбједности српског народа на Косову, а ослањајући се на подршку својих савезника, на првом мјесту Русије.

"Такође, представници Срба треба да напусте све сепаратистичке институције и тиме оспоре њихов легитимитет. Не може се сједети у привременим косовским институцијама са онима који нам пријете, који желе да нам разбију државу и протјерају наш народ са Косова", сматра Поповић.

Он је увјерен да ће Влада Србије и државне институције учинити све да заштите српски народ на Косову, посебно у случају покушаја насиља и прогона Срба.

"Српски народ има иза себе своју државу и Србија је довољно снажна и има довољно савезника да на све могуће начине и свим средствима силе које једна држава има, спријечи сваки покушај етничког чишћења на Косову", навео је Поповић.