latinica  ћирилица
15/12/2018 |  13:56 | Аутор: СРНА

Мирослављево јеванђеље сваке суботе у Народном музеју у Београду

Најстарији сачувани српски илустровани ћирилични рукопис Мирослављево јеванђеље ће сваке суботе у децембру бити изложено у Народном музеју у Београду.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Јеванђеље је настало осамдесетих година 12. вијека. Писано на пергаменту, на старословенском језику, српске редакције и рашке ортографије. Састоји се од 181 листа у кожном повезу, наводи се на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Књига садржи 296 минијатура цртаних пером, а затим бојених четкицом и украшених златом. Текст је писан пером у двије колумне, мрком и црном бојом, а већина наслова је црвеном.

Запис на посљедњем листу јеванђеља свједочи да га је поручио хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање. Сматра се да је дијак Глигорије, чији се потпис налази на посљедњем исписаном листу, писар или минијатуриста јеванђеља.

По свом саставу је јеванђелистар - богослужбена књига која има дијелове четири јеванђеља.

Кожни повез Јеванђеља није првобитан, већ је вјероватно из 14. вијека, а претпоставља се да је преузет са неког другог рукописа.

Мирослављево јеванђеље чува се у Народном музеју у Београду, а један од листова је у Националној библиотеци у Санкт Петербургу. За културно добро од изузетног значаја проглашено је 1979. године, а у јуну 2005. године уписано је на листу УНЕСКА - Памћење свијета /Меморy оф тхе Wорлд/.

Народна библиотека Србије, која је матична установа за заштиту старе и ријетке књиге, прописала је да Мирослављево јеванђеље може бити излагано само десет дана током једне године.