latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:43 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Након шверца дроге и оружја, шверц животиња најисплативији

Након шверца дроге и оружја, најисплативији посао "с друге стране закона" је шверц животиња. Упућени кажу да ова дјелатност у БиХ цвјета, а посебно, шверц расним псима и луталицама на којима кријумчари могу да зараде и до неколико хиљада евра.

Удружење "Кербер" једино је прихватилиште којим се може похвалити највећи град Српске. Хумани задатак углавном им иде добро, осим у посљедњој фази - из овог удружења током године на подручје Бањалуке трајно није удомљен ни један пас. Интересовање за њих показује дијаспора, а ово удружење није регистровано за извоз паса, ни у хумане сврхе.

"Самим тим сви смо прекршили неки закон. Закон је тачно дефинисао ко може удомљавати псе у иностранствиу и под којим условима, што је за већину удружења немогућа мисија", истиче Горан Милојевић, предсједник Удружња “Кербер”.

У "Керберу" тврде да годишње извезу око шест паса. Хуманост јесте један од честих разлога нелегалног извоза животиња, истиче Борис Кукољ, предсједник Удружења "СОС шапица" из Градишке које, за разлику од “Кербера”, право на извоз има - и по томе је једно од ријетких.

"Посљедњи податак говори да се просјечно годишње извезе око 800 паса. Један дио се ради услужно за неке организације, а сигурно годишње око 600 паса извеземо са наше општине Градишка”, каже предсједник Удружења "СОС шапица" Борис Кукољ.

Легалан извоз паса расте, бар према поређењу претходне са овом годином. Упућени кажу - расте и црно тржиште. Пси се тврде, шверцују у нехуманим условима и изложени траумама у већем броју умиру. У шверцу крајња одредишта често нису позната као и циљ – а често се користе и у медицинске сврхе, за тестирање оружја или израду крзна. Неријерко, кажу, иза свега се крије профит, чак и иза намјере да се нелегалним шверцом псу обезбиједи дом.

Закони Европске уније о транспорту животиња прилично су ригорозни. Зато и за прелаз са власником пас мора бити осигуран од бјеснила, имати чип и јединствени матични број уписан у пасош. Жели ли се животиња упутити новом власнику легално, правила су јасна.

"Када животиња мијења мјесто боравка и власника, тада важе други услови, услови карантина се морају испоштовати и све претходне процедуре које су наведене, а уз то мора да буде транспортно средство које мора да испуњава одређене услове", наглашава ветеринар Бојан Лукач.

Како би сузбили шверц паса ка Европској унији, Канцеларија за ветеринарство сачинила је списак склоништа за животиње који имају одговарајуће сертификате и одакле је једино могућ извоз. Од осам азила на листи, три су из Српске.