latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:53 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Зашто је тржиште ФБиХ затворено за гас из Српске?

БХ-Гас одбија јефтинији гас из Републике Српске. На адресу ове сарајевске компаније, предузеће исте дјелатности из Бањалуке Гас-рес упутило је захтјев за коришћење њиховог гасовода, како би транспортовали енергент заинтересованим клијентима у Федерацији БиХ. БХ-Гас одговара негативно, а као један од разлога наводи непостојање докумената за приступ транспортном систему Федерације, тврдећи да још није отворено тржиште природног гаса, те да све то чека усвајање државног закона.

Зашто сарајевски БХ-Гас неће бањалучки гас и то већ годинама? Гас-рес безуспјешно покушава да приступи гасној транспортној инфраструктури у Федерацији, наводи се у саопштењу овог предузећа.

То питање није ријешено ни након недавно одржаног састанка министра спољне трговине Мирка Шаровића и ентитетских ресорних министара Петра Ђокића и Нермина Џиндића, о теми либерализације плинског тржишта у БиХ. Гас-рес је неколико пута покушао да актуелизује проблем. У жалби Министарству енергије ФБиХ, тражили су реципрочан третман који БХ-Гас и остале компаније из Федерације имају у Републици Српској, али је жалба одбијена, условљавајући приступ транспортном систему Федерације, усвајањем законских рјешења, прије свега Закона о гасу на нивоу БиХ.

"Уколико предузећу Гас-рес Бањалука у што скорије вријеме не буде омогућена испорука гаса за заинтересованог купца у Источном Сарајеву кроз транспортни систем у Федерацији, очекујемо да надлежни органи у Републици Српској предузму реципрочне мјере према корисницима гасног транспортног система кроз Републику Српску, а који имају сједиште у ФБиХ. У том случају сву одговорност за поремећаје у снабдијевању гасом потрошача у ФБиХ сносиће БХ-Гас Сарајево и органи ФБиХ", истиче се у саопштењу Предузећа Гас-рес..

Федералном министру енергије Нермину Џиндићу јасно је да бањалучки Гас-рес тражи либерализацију плина у БиХ и истиче да се мора донијети закон, који ће регулисати ово питање на нивоу БиХ. И док сарајевски "Аваз" преноси да би Гас-рес у Федерацији нудио 30 одсто јефтинији плин од оног који продаје БХ-Гас, Џиндић открива да је Управа тог предузећа упутила Влади захтјев за повећање цијене плина за 31 одсто.

"Затражио сам да ми прво појасне калкулацију цијена, на основу чега то траже и одакле им добит од 14 милиона марака. Када то појасне, онда ћемо разговарати. Поскупљење у сваком случају нећу прихватити", истиче Џидић.

Поредећи цијене гаса, БХ-Гас у саопштењу истиче да је "српски гас" скупљи од оног који то сарајевско предузеће продаје својим потрошачима. Захтјев за повећање цијене јасно су образложили.

"Цијена руског гаса повећана је за сто посто и то је главни разлог. Ми тражимо кориговање цијене, јер ће се десити да ћемо идуће године због руске цијене гаса пословати са губитком већим од 20 милиона", каже Јасмин Салкић, директор БХ-Гаса.

Један од заинтересованих за куповину гаса из Српске је зенички Арселор Митал, истичући да је јефтинији. Из БХ-Гаса поручују да ће, по усвајању закона о плину, који би регулисао питање тарифа и транспортне методологије, омогућити приступ мрежи било ком трговцу. До тада је тржиште Федерације за компаније из Српске затворено.