latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:58 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Приштинска одлука противправна, Београд тражи хитну сједницу СБ УН

И дан након скандалозне одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбједносних снага у тзв. војску Косова, стижу бројна реаговања. На захтјев Србије, за понедјељак је заказана хитна сједница Савјета безбједности УН, јер Београд сматра да је приштинска одлука противправна. Запад, међутим, тражи да се засједа иза затворених врата, чему се Русија жустро противи.

Без присуства посланика Српске листе, за око сат времена, једногласно и експресно, усвојени су сви закони и амандмани – на илегалан начин формирана је тзв. војска Косова. Тако је прекршен низ споразума, укључујући Бриселски и Споразум о стабилизацији и придруживању. Званични Београд тражи хитну сједницу Савјета безбједности.

"Албанци су показали да им није стало до поштовања права и правде, већ до провођења голе силе. Закључили смо да су формирањем војске Косова све урадили у супротности са међународним правом и њиховим илегалним уставом. Овим потезом угрозили су и мир и безбједност", истиче пресдједник Србије Александар Вучић.

О томе ће у понедјељак расправљати Савјет безбједности у Њујорку. Међутим, још није постигнут консензус о формату сједнице, јер Запад жели да све остане иза затворених врата, наводи руски извор за РТС, сматрајући да се тако покушава сакрити проблем. С друге стране, генерални секретар УН Антонио Гутерес са забринутошћу је примио вијест о приштинској одлуци.

"Подвлачим, резолуција Савјета безбједности УН 1244 даје једини правни оквир за присуство међународних снага безбједности, КФОР-а којима је повјерена одговорност да обезбиједе сигурно окружење на Косову", нагласио је Гутерес.

Безбједност Косова најбоље ће бити заштићена нормализацијом односа са Београдом, став је САД. Стејт Департмент очекује придржавање обавеза Приштине да за било коју операцију на сјеверу Косова претходно консултују Кфор.

"Гласање у скупштини не доноси никакве моменталне промјене када је ријеч о структури, мисији или операцијама КБС. Ради се о административном кораку којим се започиње процес, који ће трајати деценију, а током којег Косово од земље којој се пружа безбједност треба да постане земља која доприноси безбједности", саопштио је Стејт департмент.

И док Стејт департмент апелује на обје стране да се врате за преговарачки сто, са ванредне сједнице тзв. косовског парламента, којој нису присуствовали посланици Српске листе, поручено је да је то прилика за Србију да учествује у дијалогу, а да су њихови захтјеви узајамно признање и чланство у УН. Посланици Српске листе разочарани су у међународну заједницу, која је дозволила кршење резолуције 1244.

"Потпуно смо разочарани јер су дозволили да се крши такозвани устав Косова који својим највишим правним актима јасно дефинише постојање овлашћења и мандат постојећих безбједносних снага", навео је Симић.

Симић је рекао да српски народ на сјеверу покрајине већ данима забринуто прати деструктивну политику коју Приштина спроводи и добро разумије поруке и одлуке које доноси и које су уперене против српског живља и државе Србије.

Српски министар Ненад Поповић сматра да треба поништити све одлуке из Бриселског споразума, а преставници Срба да напусте, каже, сепаратистичке институције и тако оспоре њихов легитимитет. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је забринутост због приштинске одлуке, истичући да су погажени сви међународни уговори и Повеља УН, те озбиљно угрожена безбједност српског народа на Косову и Метохији.