latinica  ћирилица
15/12/2018 |  18:35 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Потврђен раскол у СДС-у; сједница прекинута, делегатима из Добоја и Челинца забрањен улазак

Криза у СДС-у достигла је кулминацију! Страначка Скупштина, на којој су требало да буду анализирани резултати избора и донесена одлука о расписивању редовних унутарстраначких избора, прекинута је и није познато када ће бити одржана нова. Предсједник странке Вукота Говедарица као разлог навео је долазак делегата из Добоја и њихово захтијевање права гласа, што, каже, није у складу са Статутом странке, јер је добојски градски одбор распуштен. Истовремено, незадовољство унутар странке све је веће, а поједини чланови, којима је данас био забрањен улазак на сједницу, отворено траже смјену Говедарице.

Сједница која је почела једногласном подршком радном предсједништву, завршена је прекидом. Одређених проблема било је већ приликом верификације мандата делегатима. Делегацији из Челинца, предвођеној некадашњим предсједником општинског одбора, Гораном Тубаком, онемогућен је улазак, јер, како је речено, нису били на списку. Исто је покушано и са делегатима из Добоја, али су они одлучили да не прихвате ту одлуку.

"Имајући у виду да је градска организација Добој распуштана од стране Главног одбора, наравно да данас нисам позвао делегате из Добоја. Они су се одлучили да насилно уђу на сједницу и није било договора како и на који начин да све то превазиђемо. Нажалост, ја сам констатовао да не постоји услов за одржавање сједнице Скупштине странке", истакао је Говедарица.

Искључени члан СДС-а из Добоја, Борис Јеринић, сматра да су делегати из Добоја имали право да учествују на сједници, јер нису искључени из странке. То им је, каже, онемогућено, само зато што другачије мисле од актуелног руководства.

"Хтјели су да се обрачунају, да имају апсолутну већину. Из тог разлога су прекинули данашњу сједницу, јер су ови људи дошли да искажу своје мишљење. Имају право на мишљење. То је једна самовоља, диктатура једног човјека који мисли да по цијену свега треба да остане на челу СДС-а", рекао је Јеринић.

Сличног става је Горан Тубак из Челинца, који тврди да је на Скупштини било 200 незадовољних чланова, који су тражили да се изјашњава о повјерењу предсједнику странке.

"Ово данас јасно показује оно што смо раније говорили. Док не оде Вукота Говедарица, нема мира унутар СДС-а", нагласио је Тубак.

Међутим, Говедарица дешавања на данашњој скупштини не сматра ескалацијом кризе унутар странке, јасно стављајући до знања да не намјерава да се повуче са чела странке.

"Није ово продубљивање кризе. Ово је само покушај да се превладају одређене структуре у СДС-у које имају потпуно другачије размишљање у односу на мене", додаје Говедарица.

Иако Говедарица тврди да има подршку Главног одбора, утисак је да је све мање чланова странке који му је јавно и недвосмислено пружају. Међу њима и је Миладин Станић.

"Ја сам за то да сви људи, и они који нису у СДС-у, могу да присуствују. Идемо у унутарстраначке изборе јер је то једино право рјешење за СДС, који је у кризи, подијељених ставова и мишљења", истиче Станић.

Унутарстраначке изборе најавио је и Говедарица, рекавши да их је расписао Главни одбор и да слиједе припреме за њихово одржавање. Истовремено, многи му поручују да се сада крије иза унутарстраначких избора, иако је, прије општих избора поручио да неће бити предсједник, било да побиједи или изгуби.