latinica  ћирилица
15/12/2018 |  21:24 | Аутор: СРНА

Вучић: Приштина затвара врата дијалогу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Приштина усвајањем резолуције о дијалогу са Србијом "жељела да суштински затвори врата дијалогу".
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Резолуција Приштине подразумева три кључне ствари - да сваки договор мора да води пуној независноти Косова, да нема промене граница, односно да Косово мора бити признато у оквирима садашњих граница, те да мора бити задржана целовитост територије Косова по унитарном принципу, што значи да неки делови територије не могу да имају аутономију", рекао је Вучић за Телевизију Прва.

Он каже да то значи да дијелови териорије не могу да буду федерација и оцјењује да Приштина тиме мисли да врши притисак на Србију.

"Они су желели да затворе врата сваком дијалогу. Овим папиром су недвосмислено рекли `ми хоћемо све и по сваку цену`. О чему ми онда да разговарамо. Не знам шта би то требало да буде тема", рекао је Вучић.

Он истиче да га то све мање брине, јер је добро разумио поруку са увођењем такси.

"То показује под један - да сте сишли с ума, а под два - да желите да испровоцирате Србију и да уђете у оружани сукоб. Ми смо успели да избегнемо те замке и тако ћемо радити и убудуће", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће присуствовати сједници Савјета безбједности УН у понедјељак, 17. децембра у Њујорку, чије одржавање су затражиле Србије и Русија након одлуке о формирању такозване војске Косова.