latinica  ћирилица
15/12/2018 |  21:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора купује 67 оклопних возила

Министарство одбране Црне Горе планира да се у 2019. кредитно задужи 30 милиона евра за куповину 67 оклопних возила, пише у Приједлогу закона о буџету.
Тенкови (Фото: mod.gov.ba) -
Тенкови (Фото: mod.gov.ba)

Буџет Министарства одбране према овом приједлогу биће за 8,5 милиона већи него ове године, односно око 56,5 милиона евра када се узме у обзир и покривање рате за три хеликоптера које је министарство купило ове године.

У владиним документима наводи се да ће у 2019. издвајања за одбрану чинити 2,98 одсто БДП, што је знатно више од два одсто колико је предвиђено НАТО стандардима, а што је условљено набавком оклопних возила и ратама за хеликоптере.

Такође, преноси РТЦГ, Министарство одбране рачуна у 2019. и на одређена средства из капиталног буџета.

"Приходи које Министарство одбране оствари од продаје наоружања и војне опреме, продаје и издавања бивше војне имовине (непокретности) и пружања услуга, као и средства по основу рефундације трошкова од стране НАТО-а извршиће се до износа од 5.000.000 еура и служиће за финансирање реализације партнерских циљева и опремање Војске у складу са НАТО стандардима укључујући и униформе, као и побољшање стамбених питања припадника Војске и Министарства одбране", пише у документима.

Средства за измирење рате у износу од 6,5 милиона евра за набавку три вишенамјенска хеликоптера измириваће се, како је планирано, за потребе Министарства одбране, са позиције отплата дуга код Министарства финансија.