latinica  ћирилица
16/12/2018 |  10:27 ⇒ 22:47 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Први смо у формирању власти

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће формирање власти у Српској бити завршено у овој години и да Српска у томе предњачи у односу на остале у БиХ гдје ти процеси још трају.
Предсједница Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да ће ускоро бити формирана нова влада Републике Српске која ће одмах након тога предложити буџет у Народној скупштини.

Она је за Радио Београд изјавила да је Српска показала капацитет да приведе крају формирање власти послије избора и додала да су у Републици Српској мирне, стабилне и функционалне институције.

"Први смо који успијевају формирати власт. Радује ме што сада имамо стабилност, велики број политичких партија које дају подршку овом програму рада нове владе и имаћемо прилику да то видимо у парламенту. То ће подразумијевати да Влада има комотнију позицију да може да проводи политике", нагласила је Цвијановићева.

Он је истакла да је посебно радује што ће постојати директна комуникација институција Републике Српске и представника Српске на нивоу БиХ, првенствено када је ријеч о предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику јер ће то олакшати посао и предсједнику Републике и Влади и свим инстутицијама које ће моћи да се посвете развоју и неће бити под страшним притиском као у претходне четири године када је била различита гарнитуру власти на два нивоа.

"Имали смо људе који нису жељели да комуницирају са Републиком Српском, а долазили су из Српске, бирани су на њеној територији, у име Републике Српске и њених грађана вршили су власт у Сарајеву. Сада ће то све бити другачије. Та веза олакшаће значајно и да формулишемо политике, али и да проводимо своје политике које су одавно формулисане", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила ситуацију на нивоу БиХ или у Федерацији као конфузну, неискрену и нефукционалну, без било каквог стварног опредјељења да се ради на конкретним животним стварима.

"У ФБиХ је компликована ситуација јер тамо у континуитету постоји трајно неразумијевање, неслагање политика које промовишу бошњачке и хрватске политичке партије, што отежава конституисање власти и постизање договора", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је било ситуација да Српска у неким заједничким ангажманима зачас уради свој дио посла, а онда бескрајно дуго чека партнере у Федерацији зато што они имају унутрашњи проблем у вези са договарањем и усаглашавањем ставова.

Према њеним ријечима, генерално такво окружење у политичком Сарајеву не обећава пуно.

"Не можете никада да успоставите нормалан, искрен однос. Они су спремни да прихвате само оне партије које климају главом на све њихове политике, које прихватају све оно што они промовишу као своје интересе", нагласила је Цвијановићева.

Иако ће, додала је она, политичко Сарајево декларативно рећи да прихвата да је БиХ децентрализована и да Српска има своју улогу, у понашању и у реалности они настоје да то негирају, тако да ту нема искреног односа, па је тешко замислити да ће ствари на нивоу БиХ функционисати како треба.

"Опредијељени смо да ојачамо везу између наших представника на нивоу Сарајева и наших представника у институцијама Српске и на тај начин покушамо да одрадимо неки добар посао за Републику Српску", истакла је Цвијановићева.

На питање о могућности да одређен надлежности буду враћене Српској, Цвијановићева је рекла да ће то бити дуготрајан и мукотрпан процес.

Она је истакла да је потребно враћати се матрици коју је успоставио Дејтон зато што све што је временом вјештачки успостављено на нивоу БиХ, а у Уставу не пише да је ниво БиХ надлежан за та питања, није донијело ниједно позитивну ствар ни БиХ нити Републици Српској.

"Успостављено је више од 80 различитих агенција за које Устав није рекао да станују на нивоу БиХ, а сада тамо функционишу", рекла је Цвијановићева и додала да тиме није успостављен ефикаснији, функционалнији, јефтинији систем него су нови системи или агенције бивали увијек скупљи, доводили у већи неред него ред, и мање ефикасни него када су се тим пословима бавили на нивоу ентитета.

Она је рекла да објашњење да ће у БиХ на тај начин бити постигнут већи степен кохезије никада се није десио нити је порастао степен повјерења у БиХ.

"Напротив, поново нас држи у стању перманентне тензије растућег неповјерења, све више несређених односа све због тога да би међународна заједница провела пројекат у којем треба спољном свијету, сами себи, да оправдају учешће у великом пројекту стварања БиХ, а да би оправдали вјероватно и политичке и финансијске ресурсе које су овдје уложили, а нису добили жељени резултат", додала је Цвијановићева.

Она сматра да се ситуација може превазићи координисаним радом људи у институцијама Републике Српске са онима који ће дјеловати на нивоу БиХ.

"То подразумијева много активности, али и да међународна заједница коначно престане да буде тврдоглава и да брани концепт који не функционише, већ да пусти да живимо на основу матрице коју је успоставио Дејтон која нама даје избалансиран приступ према свима, никога посебно не фаворизује и уважава децентрализовану структуру у којој свако може да чува и брани своју аутономију", истакла је Цвијановићева.

Предсједница Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Резолуција јасно против НАТО интеграција

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Република Српска усвајањем Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности јасно исказује да не треба ићи ка Нато интеграцијама.

"Резолуција је релевантна за све оне који су у институцијама Српске и оне који врше власт на нивоу Сарајева, а долазе из Српске", истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је за Радио Београд рекла да постоје бројни разлози за то, подсјетивши на бомбардовање и да је Нато на одређен начин утицао на резултате рата, али је указала и на недосљедност те алијансе која је донијела одлуку да омогући БиХ активирање МАП-а, игноришући захтјев који су сами прије девет година поставили да се ријеши питање имовине.

Она је истакла да то ствара конфузију јер вам неко успоставља услов годинама и да онда само одлучи да то више није услов.

"Нато је прије неких девет година, позивајући БиХ да приступи МАП-у, успоставио врло круте, ригидне захтјеве да се изврши пренос, односно дефинисање статуса државне имовине, у оквиру тога војне имовине, тражећи заправо да се одређена имовина која би била у функцији Натоа, књижи на ниво БиХ, односно да се са Републике /Српске/ пренесе на ниво Министарства одбране, односно заједничких институција", подсјетила је Цвијановићева.

Српска, додала је она, сматра да је то било мијешање у унутрашње послове, да никада један такав захтјев никоме није био испостављен и снажно се супротставила.

"Онда се ту кренуло у једну, можда грубо звучи, али отимачину имовине од Републике Српске кроз одређене одлуке судова, за које ми цијенимо да су биле политички мотивисане", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила на недосљедност међународне заједнице и када је ријеч о уставним промјенама због одлуке "Сејдић - Финци", када је то било малтене питање живота и смрти, изгубљено је неколико година преговарајући, укључена је била ЕУ, Савјет Европе, и онда након што се у БиХ стране нису могли договорити, онда је одједном ЕУ изашла са Реформском агендом која је фокус стављала на економска питања, и нико више није помињао "Сејдић - Финци".

Она је истакла да Српска жели да има добро разумијевање и сарадњу са Вашингтоном.

"Желимо да и они приступе свему овоме изван стереотипа које смо, нажалост, и сами често градили и да се нама баве на реалан начин, уз пуно уважавање и Републике Српске, а не само институција БиХ", истакла је Цвијановићева.

Говорећи о сарадњи са представницима међународне заједнице и амбасадорима, она је рекла да вјерује и нада се да координисаним активностима и упорношћу може да се мијења слика која је била прилично стереотипна о Српској.

"На нама је да градимо партнерства са свима", рекла је Цвијановићева, али је нагласила да је неприхватљиво да се дипломатски кор, било ко из међународне заједнице, мијеша у политику, да залази у домаће институције на начин да дијели лекције и говори шта треба да се ради.