latinica  ћирилица
16/12/2018 |  10:42 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Приједор: Три пјешачка прелаза обојена црвено-бијело

Ове године на подручју приједорске регије у саобраћајним несрећама погинуло је 12 лица. У циљу заштите свих учесника у саобраћају, у граду су три пјешачка прелаза, новом технологијом обиљежавања, обојена у црвено-бијело, како би били уочљивији.

Према подацима Полицијске управе Приједор, на подручју регије, током посљедњих пет година, погинуо је 21 пјешак. Због тога су у циљу заштите, три пјешачка прелаза у близини школа и у центру града, обојена новом технологијом, у црвено–бијело. Пјешаци кажу да се учесници у саобраћају често не придржавају прописа, због чега угрожавају једни друге. Због тога је посебно важна такозвана култура вожње.

Полицијски статистички подаци показују да је ове године најчешћи узрок саобраћајних удеса било непридржавање стране кретања. Ове године, на подручју Приједора, регистровано је 914 саобраћајних незгода.

"Од тог броја, 246 саобраћајних несрећа било је са пољедицама по лица и 668 саобраћајних незгода само са материјалном штетом. Укупно је настрадло 359 лица, од тога 12 погинулих, 65 теже повријеђених и 282 лакше повријеђена лица", нагласио је Зоран Јеж, инспектор Сектора полиције Полицијске управе Приједор.

Осим вожње под дејством алкохола, кажу у полицији, узроци саобраћајних удеса су и неприлагођена брзина, неправилна вожња уназад, непрописно одстојање и непоштовање првенства пролаза.