latinica  ћирилица
16/12/2018 |  12:46 ⇒ 13:00 | Аутор: БЕТА

Сјеверна Кореја обиљежава седму годишњицу смрти Ким Џонг Ила

Сјеверна Кореја обележава данас и сутра седму годишњицу смрти вође Ким Џонг Ила посетама његовим статуама и изразима вјерности његовом сину, садашњем сјевернокорејском вођи Ким Џонг Уну.
Сјевернокорејци одају почаст бившем лидеру Ким Џонг Илу - Фото: AFP
Сјевернокорејци одају почаст бившем лидеру Ким Џонг ИлуФото: AFP

Бројни Сјевернокорејци данас по снијегу долазе да положе цвијеће и одају почаст покојном вођи на брду Мансу у центру Пјонгјанга гдје се налазе огромне бронзане статуе Ким Џонг Уна, званог "Драги вођа" и оснивача Сјеверне кореје Ким Ил Сунга.

Очекује се да ће комеморације да се наставе и сутра широм земље.

Иако је усмјерена на сјећање на његовог оца годишњица такође обиљежава долазак на власт Ким Џонг Уна.

Смрћу Ким Џонг Ила, 17. децембра 2011. дошао је на власт његов син који је био још у својим двадесетим и готово непознат ван Сјеверне Кореје.

Упркос многим предвиђањима стручњака за спољну политику да он неће бити у стању да одговори том задатку Ким Џонг Ун успио је да учврсти власт, подстакне привреду земље суочену с јаким међународним санкцијама и постигне циљ о којем су његов отац и деда могли само да сањају, он је први сјевернокорејски вођа који има арсенал нуклеарног оружја и ракета дугог домета које могу да стигну до САД.

Иако се у комеморацијама за Ким Џонг Уновог оца не помиње садашња политика и званична сјевернокорејска новинска агенција КЦНА објављује приче о сјећањима на Ким Џонг Ила у Либији, Русији и Србији, годишњица се пажљиво прати да се уоче знаци било какве промјене коју би вођство земље могло да планира у наредним мјесецима, пише агенција АП.