latinica  ћирилица
16/12/2018 |  13:10 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Институције Српске ће помоћи српским повратницима (ФОТО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је задовољство што српски повратници на подручју Бихаћа немају безбједносних проблема, нити осјећају угроженост по било ком питању, али да им је потребна подршка Српске и њених институција, прије свега у образовном систему.
Чубриловић у посјети епархији бихаћко-петровачкој - Фото: РТРС
Чубриловић у посјети епархији бихаћко-петровачкојФото: РТРС

"Са задовољством могу истаћи чињеницу да српски повратници имају добру комуникацију са својим суграђанима, да немају никаквих проблема, нити осјећају угроженост по било ком питању", рекао је Чубриловић у телефонској изјави Срни, након посјете Епархији бихаћко-петровачкој.

Он каже да се грађани српске националности у Бихаћу осјећају безбједно, што је сигурно добар показатељ да је суживот могућ.

"Овдје смо како би дали подршку суживоту и нашим људима који су се вратили послије грађанског рата и налазе смисао свог живота у Бихаћу", рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да српским повратницима треба подршка од Републике Српске и њених институција, прије свега у образовном систему, али и на сваки други начин.

"Треба посветити више пажње раду са ђацима, јер српска дјеца у Бихаћу немају баш прилику да до краја проучавају наш језик и историју, што би свакако било важно", рекао је Чубриловић и изразио наду да ће институције наћи начина да овим људима помогну тамо гдје им је та помоћ неопходна.

Чубриловић у посјети епархији бихаћко-петровачкој (Фото: РТРС)

Он је рекао да је са Његовим преосвештенством епископом бихаћко-петровачким Сергијем разговарао о активностима које Српска православна црква планира и спроводи на овим просторима.

Чубриловић каже да су разговарали о историјским догађајима и обиљежјима која је потребно подићи на мјестима гдје је српски народ страдао кроз историју, као и о пројектима на којима владика ради већ дуже вријеме и за чију реализацију тражи партнере.

"Прије свега мислим на споменик на Гаравицама, затим нека спомен-обиљежја у самом граду. Владика ми је рекао да наилази и на разумијевање локалне заједнице. Надам да ће ови пројекти успјешно бити окончани", рекао је Чубриловић.

Он је изразио задовољство јер је имао прилику да у Храму Свете Тројице у Бихаћу присуствује Светој архијерејској литургији, коју је служио епископ Сергије, уз присуство српског народа.

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини града Бихаћа. Почетком Другог свјетског рата 1941. године у Гаравицама је извршен масовни покољ српског цивилног становништва од стране усташа у којем је, према проценама, убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце, а у питању су скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.