latinica  ћирилица
16/12/2018 |  14:25 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Пале: Почео трећи "ФИС трофеј"

На стазама Ски-центра "Равна планина" на Палама данас је почео трећи "ФИС трофеј Равна планина" на којем ће се до 19. децембра у ФИС тркама мушког и женског слалома такмичити 106 скијаша из 16 земаља.
Пале - "ФИС трофеј Равна планина" - Фото: СРНА
Пале - "ФИС трофеј Равна планина"Фото: СРНА

Такмичење се бодује за учешће на предстојећем Европском зимском омладинском олимпијском фестивалу 2019. године, а представља и квалификациону трку за учешће на Свјетском првенству.

Предсједник Смучарског клуба "Пале" и један од организатора трке Игор Шљука рекао је новинарима да је данашње такмичење уједно и јуниорско првенство БиХ на којем ће наступити 23 дјевојке и 74 мушкарца.

"Ово су за њих квалификације за учешће на ЕЈОФ-у на Јахорини од 9. до 16. фебруара", рекао је Шљука.

Шљука каже да је технички делегат ФИС-а одобрио трку и дао највећу оцјену.

У уторак и сриједу, 18. и 19. децембра, биће одржан Трећи "ФИС Мајнекс куп" у слалому и велеслалому у мушкој и женској конкуренцији.

Генерални секретар скијашког савеза БиХ Јелена Дојчиновић каже да су отпочели скијашку такмичарску сезону тркама на Равној планини, које су већ постале традиција у регији и шире.

"Услови су добри. Пао је снијег, тако да се надамо сутра још бољим условима јер све иде по плану", рекла је Дојчиновићева и додала да их изузетно радује долазак такмичара из Чешке, Словеније и Словачке.

Дојчиновићева каже да се многи такмичари враћају на Равну планину већ трећу годину, јер се ту лијепо осјећају зато што организатор увијек даје све од себе да услови буду најбољи могући.

Портпарол Ски-центра "Равна планина" Ана Радојковић каже да су се за "ФИС трофеј Равна планина" припремали од самог почетка сезоне.

Она је додала да захваљујући раду система за вјештачко осњежавање и природном снијегу који пада протеклих пар дана успјели да припреме стазу, а дебљина сњежног прекривача већ је премашила 50 центиметара.

Радојковићева наглашава да је ФИС трка велико признање њиховом ски-центру с обзиром да су релативно нов и млад центар, а успијевају да припреме стазу за такмичење на професионалном нивоу.

Твртко Љутић из Ски-клуба "Жути мачак" из Хрватске каже да су први пут на Палама, да су услови на стази одлични.

Све ФИС трке, које ће бити одржане до 19. децембра, почињу у 9.00 часова.