latinica  ћирилица
16/12/2018 |  16:30 ⇒ 17/12/2018 | 07:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Српска предњачи у формирању власти

Формирање власти у Републици Српској биће завршено у овој години, изјавила је предсједница Жељка Цвијановић, истичући да Српска у томе предањачи у односу на остале у БиХ. У интервјуу за радио Београд рекла је да ће одмах након формирања Владе бити преложен и буџет за наредну годину.

Цвијановићева истиче да је Српска показала капацитет да приведе крају формирање власти одмах након избора, и доказала да су њене институције мирне, стабилне и функционалне.

"Први смо који успијевају формирати власт. Радује ме што сада имамо стабилност, велики број политичких партија које дају подршку овом програму рада нове Владе и имаћемо прилику да то видимо у парламенту. То ће подразумијевати да Влада има комотнију позицију да може да проводи политику", рекла је Цвијановићева.

Предсједница Српске истиче да посебно радује то што ће постојати директна комуникација републичких институција и представника Српске на нивоу БиХ, првенствено када је ријеч о предсједавајућем Предсједништва БиХ, Милораду Додику.

То ће, каже, олакшати посао предсједнику Републике, Влади и свим институцијама које ће моћи да се посвете развоју, а неће бити изложене притиску, као претходних година.

"Имали смо људе који нису жељели да комуницирају с Републиком Српском, а долазили су из Српске, бирани су на њеној територији, у име Републике Српске и њених грађана вршили су власт у Сарајеву. Сада ће то све бити другачије", наглашава предсједница Српске.

С друге стране, ситуацију на нивоу БиХ или у Федерацији Цвијановићева оцјењује као конфузну и нефункционалну. Говорећи о могућности да на одређен начин надлежности буду враћене Српској, Цвијановићева каже да ће то бити дуготрајан и мукотрпан процес. 

Она је најавила да ће предстојећи Дан Републике, 9. јануар, бити обиљежен свечано и достојанствено, под слоганом "Поносна и вјечна".

"Ми тиме говоримо да смо поносни на оно што јесмо, што смо били, да вјечно траје Република Српска и да сви морамо да се ангажујемо и радимо да би то било тако. Мислим да ће то бити веома снажна порука", навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске је подсјетила да је овај датум био оспораван, па је чак и пред судом то питање покренуо Бакир Изетбеговић. Одлука суда, која је оспоравала Дан Републике, додатно је мотивисала и мобилисала да се 9. јануара још јаче брани, закључила је Цвијановићева.