latinica  ћирилица
16/12/2018 |  16:35 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Бијељина: Хоће ли Шећерана напокон добити власника?

Да ли ће Фабрика шећера у стечају из Велике Обарске бити продата, биће познато сутра, када ће се Скупштина повјерилаца изјаснити прихвата ли пристигле понуде. Понуде су доставили турски Солтист у висини од 5,1 милион евра, вијетнамски Сисиван са пет милиона и Горан Вајкић из Бањалуке, који је за куповину Шећеране понудио 6,75 милиона КМ.

Вијетнасмка фирма до 10. децембра, није доставила потврду, па понуда ове компаније неће бити разматрана. Понуде за куповину бијељинске Шећеране потврдили су Горан Вајкић из Бањалуке и турска компаније "Солтист".

Стечајни управник Небојша Матић каже да ће се у понедјељак дефинитивно знати ко је уплатио 50.000 КМ депозита, што је услов да њихове понуде разматра Скупштина повјерилаца.

"Ја сам у свом извјештају већ предложио да се саслушају представници тих компанија, ако случајно нису ту, да се прочитају њихове понуде, да Скупштина повјерилаца размотри све детаљно понуде, њих двије имамо, и да коначну одлуку донесе", каже Матић.

Матић ће уз финансијски извјештај, Скупштини повјерилаца предложити и продају Шећеране.

"Овај стечајни поступак већ дуго траје, иако смо ми смањили трошкове стечајног поступка на минимум, троши се стечајна маса, и повјериоци ће све мање и мање добити. Овдје има веома много повјериоца, којима износ који ће добити сигурно нешто значи", истиче Матић.

И 84 радника, колико их је било запослено до покретања стечаја, је за продају Шећеране, да би добили дио потраживања од седам милиона КМ.

"Сигурно да ако буду иоле озбиљне понуде од те двије, радници су за то да се фабрика прода. Људи су већ у годинама, и сигурно да они очекују да буде неко рјешење. Најбоље би било кад би се покренула фабрика шећера, али и боље је рјешење продати да ово не пропадне скроз", наглашава Илија Гркинић, представник радника у Одбору повјерилаца Фабрике шећера из Велике Обарске.

Предсједник Одбора повјерилаца и њихов правни заступник, адвокат Фаик Мухић, каже да је најбоље за све да се Шећерана прода.

"Мислим да је сазрело вријеме да Скупштина одлучи о најповољнијој понуди повјерилаца, и претпостављам и очекујем да ће се то десити у понедјељак на Скупштини повјерилаца", рекао је Мухић.

Обавезе Шећеране у стечају су око 16 милиона КМ. Ако буде продата, прво би био исплаћен порез у износу од око 1,3 милиона КМ, а остали повјериоци би добили износе пропорционално потраживању и преосталом новцу инвеститора.

Из Шећеране наглашавају да је у току истражни поступак Тужилаштва, којим се провјеравају пријаве потраживања правних и физичких лица, а на основу којих су против бивших одговорних лица, поднесене кривичне пријаве.