latinica  ћирилица
16/12/2018 |  18:29 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Отклоњена већина кварова на електромрежама

Интензивне сњежне падавине и вјетар, направили су велике проблеме на електромрежи у неколико општина и градова Српске. Без струје је јуче било око 8.000 домаћинстава у Поткозарју, Семберији и Херцеговини. Ситуација се данас стабилизује у свим подручјима осим Невесиња, гдје је без струје још увијек око 200 домаћинстава. Данас су сви путеви у Српској проходни.

Иако се ситуација стабилизовала и на подручју Херцеговине, проблеми нису ријешени. Без електричне енергије је још увијек 200 домаћинстава на подручју Невесиња, због квара на далеководу Лука.

"Радници раде на поправци далековода, још нису нашли мјесто квара, тако да је неизвјесно да ли ће ноћас да буде поправљен", каже Борис Булајић из Електро-Херцеговине.

50 домаћинстава на подручју Бијељине, данас је још увијек без електричне енергије.

"Тренутно имамо квар на далеководу Бегов пут због чега је ван система снадбијевања електричном енергијом око 50-ак купаца. Екипе су на терену и очекујем да ће у поподневним часовима и тај квар бити отклоњен", наводи Слободан Ђаламић, портпарол Електродистрибуције Бијељина.

Због сњежног невремена поједина домаћинства на подручју Приједора била су два дана без струје. Кварови су отклоњени, али не без посљедица по домаћинства. На подручју Приједора у току дана санирани су кварови, а снабдијевање електричном енергијом омогућено за све потрошаче. Међутим, нису сви проблеми ријешени.

"Електродистрибутивна мрежа електродистрибуције Приједор је санирана у ова два дана, преостало је још неких мањих кварова на ниском напону. Средњенапонска мрежа је сва у погонском стању", истиче Драшко Љубичић, технички руководилац Електродистрибуције Приједор.

Стање се данас стабилизује и на путевима Српске. Непроходних путних праваца нема, иако су коловози мокри и клизави. Угаженог снијега и поледице има у планинским предјелима, преко превоја и на прилазима тунелима.

"Отежано и успорено саобраћа се на путним правцима Срајево-Соколац-Рогатица, Трново-Фоча-Гацко, Власеница-Хан Пијесак, Мркоњић Град- Млиништа, Бањалука-Кнежево, Турбе-Бањалука-Чађавица, Котор Варош-Теслић и Шипово-Ново Село", рекла је Јована Лолић из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Опрез на путу и обавезна зимска опрема, порука је Ауто-мото савеза Републике Српске.

Подсјећамо, у тешкој саобраћајној несрећи, која се јуче догодила код Невесиња, гдје је смртно страдало двоје лица, а мушкарац који је смјештен у мостарску болници још увијек се налази у животној опасности.