latinica  ћирилица
16/12/2018 |  19:55 ⇒ 17/12/2018 | 09:09 | Аутор: РТРС

Скупштина СДС-а прекинута због покушаја фалсификовања листи замјенских делегата

Дан након што је криза у СДС-у кулминирала прекидом страначке скупштине - тајац. Ућутало се и страначко руководство и дојучерашњи најљући критичари! Ипак, испливали су нови детаљи. Разлог прекида, како сазнајемо, није покушај насилног уласка "непозваних" чланова странке из Добоја, већ откривени покушај фалсификовања листи замјенских делегата.

Српска демократска странка - декларативно или декоративно посложен политички субјект!? Или, пак, "интересна групација неколицине" како је све чешће квалификују чак и поједини оснивачи! Располућена и избацивању чланства све склонија!

Дуго најављивана сједница Скупштине на којој је требало да се процијене "заслуге" за изборни фијаско, прекинута је и прије него је почела. Због насилног покушаја уласка из странке избачених Добојлија, у покушају заташкавања дубине страначког раскола, ускликнуо је партијски предсједник Вукота Говедарица.

Но, како је РТРС-у у СДС-у потврђено, разлог је ипак био другачији. У покушају да се обезбиједи страначка делегатска већина, која би Говедарици очувала предсједничку фотељу, најмање 40 делегата од 314 присутних, претходно је "преко ноћи", мимо статутарних прописа и далеко од страначких органа, замијењено. Само у Челинцу, како нам је речено, четири.

Са списка су избрисани "непослушни", и експресно именовани, и на скупштину позвани, замјенски "послушници". И када је страначка Верификациона комисија затражила списак скупштинског чланства из 2017. године, открива наш извор, међу креаторима преваре у покушају, наступила је паника. И сједница је прекинута! О томе у СДС-у јавно, данас, нико не жели да говори! Али хоће, кажу, проговориће ускоро. Ни званично образложење предсједника СДС упоришта нема у страначким актима.

- Распуштен је Општински одбор Брчко, па је господин /младен/ Босић члан Скупштине. Зашто не би Дејан Старчевић и Огњен Митровић били чланови Скупштине, ако је распуштен Градски одбор Добој. Вукота Говедарица је искључио четири члана Скупштине - мене, Обрена Петровића, Данијела Јошића и Небојшу Марића, а остали чланови нису искључени - каже Борис Јеринић, искључени члан СДС-а.

Градски или општински одбори, према Статуту, само су органи управљања унутар Странке а не елиминаторни члански, партијски фактор. И ту није крај разарајућим турбуленцијама унутар СДС. Пред новинарима се предсједник партије јуче заклињао у достојанство и политичку досљедност. Но, чини се да је досљедно "заборавио" на властито предизборно обећање о оставци. И оно постизборно - у коалицију са "режимом", како је најчешће флоскуларно ословљавао владајуће, никако неће! Но, након прекинуте сједнице, опет је досљедно "мишљење" промијенио!

- Позиција СДС-а је јасна. Ми смо опозициона политичка организација и тако ћемо се и понашати у наредне четири године. С друге стране, одлука Главног одбора је дефинисана на нашој жељи и разумијевању да разговарамо и са другим политичким партијама из Републике Српске, а када су у питању институције БиХ и формирање власти на државном нивоу. Дакле, спремни смо и отворени за разговоре - каже Говедарица.

А управо због спремности на разговоре са изборним побједницима, из СДС су претходно нимало демократски и нимало достојанствено избачени страначки прваци попут Обрена Петровића. Исти који су у својим локалним срединама, годинама војевали изборне побједе. А на посљедњим изборима ублажили катастрофални пораз СДС-а.

- Стварно не знам слово статута СДС-а, али нигдје не могу да замислим да предсједник партије може да искључује чланове главног одбора сам. Он је кренуо да искључује сваког ко дигне глас против или има супротан приједлог, он га избацује из партије, а то је потпуно невјероватно. Говедарица је ушао у фазу која је самоубиство СДС-а - сматра политички аналитичар Жарко папић.

И док, под плаштом достојанства и досљедности руководство Странке властите функције чува, унутарстраначки раскол досљедно прераста у “риродно стање! А с терена пристижу "достојанствени" страначки резултати. "Пала" је СДС-ова скупштинска већина у Палама, Берковићима... процедура опозива начелника Рудог је при крају. Све изгледнија је слична и у Теслићу. Слиједе пријевремени избори за градоначелнике Добоја и Требиња, а да ни најоданији чланови СДС-а још не знају ко ће бити партијски кандидати и да ли ће их уопште бити!? Проблеми за СДС се гомилају, а рјешења не назиру!