latinica  ћирилица
16/12/2018 |  21:03 ⇒ 22:04 | Аутор: Агенције

Хрватска полиција илегално протјерује мигранте у БиХ? (ВИДЕО)

Њемачки јавни сервис АРД објавио је видео а на основу њега и питање "Да ли Хрватска илегално протјерује мигранте у БиХ?".
Хрватска граница - Фото: ТАНЈУГ
Хрватска границаФото: ТАНЈУГ

Мигранти су се раније често жалили да их хрватска полиција злоставља и малтретира, па је снимљен опсежан материјал скривеном камером.

На снимцима се, између осталог, види да хрватски полицајци ударцима ногом и пендрецима присиљавају мигранте да се "построје", а онда их шумским путељком враћају према граници са БиХ.

Милина: Нису утврђени случајеви премлаћивања миграната

Директор хрватске полиције Никола Милина рекао је да нису утврђени никакви случајеви да је полиција претукла мигранте, те је одбацио оптужбе да хрватски полицијски службеници улазе на територију БиХ. Он је навео да су процјене да у БиХ тренутно око пет хиљада миграната, те да се стално размјењују информације и са БиХ и другим државама на рути.

Он је истакао да хрватска полиција улази на територију БиХ само у складу са Споразумом о прекограничној полицијској сарадњи, када су у питању мјешовите патроле и редовне активности с колегама из БиХ.

Према његовим ријечима, хрватска полиција континуирано помаже мигрантима који су животно угрожени, пружа им љекарску помоћ, храну и друго што им треба, преносе хрватски медији.

Милина је рекао да полиција ради професионално и у складу да законом када је ријеч о надзору државне границе.

"У свим рецентним пријавама о незаконитостима све провјеравамо и нисмо утврдили никакве случајеве премлаћивања", истакао је Милина одбацујући оптужбе да хрватска полиција користи пендреке приликом поступања са мигрантима.

Милина се похвалио резултатима борбе против кријумчара, односно да никада у историји нису имали овакве резултате с обзиром на то да је до сада процесуирано више од 547 кријумчара.