latinica  ћирилица
17/12/2018 |  21:23 | Аутор: Независне

Џеко и Церићева најбољи спортисти БиХ

Фудбалер Един Џеко и џудисткиња Лариса Церић најбољи су спортисти Босне и Херцеговине за 2018. годину. Ово двоје врхунских спортиста једногласно је изабрано за најбоље од стране стручног жирија Избора најбољег спортисте БиХ у организацији "Независних новина" и Радио-телевизије БиХ.
Лариса Церић и Един Џеко - Фото: nezavisne novine
Лариса Церић и Един ЏекоФото: nezavisne novine

Жири, којим је предсједавао прослављени бх. кошаркаш Мирза Телетовић, прогласио је најбоље у години на измаку, чиме је спуштена завјеса на спортску 2018.

Џеко, који је 2009. први пут освојио награду за најбољег спортисту БиХ, бриљантним изведбама на терену у дресу репрезентације БиХ и италијанске Роме стигао је заслужено до друге награде. Била је то још једна сјајна година у низу за популарног "дијаманта".

Немилосрдно је тресао противничке мреже како у бх. дресу, тако и у дресу његове Роме. Головима против Аустрије и Сјеверне Ирске најзаслужнији је што су "змајеви" освојили прво мјесто у групи у Лиги Б новоформиране Лиге нација и тако изборили пласман у елитну Лигу А, коју чини најбољих 12 селекција Старог континента.

Уз све, постао је рекордер по броју наступа за БиХ, а блистао је и на клупском плану. Водио је Рому до полуфинала Лиге шампиона, ушао на вјечну листу најбољих стријелаца римског клуба, а још га само два гола дијеле да постане најбољи стријелац свих времена "вучице" у Лиги шампиона, тренутно је иза легендарног Франческа Тотија. Џеко због клупских обавеза, али и повреде од које се опоравља није могао присуствовати свечаној манифестацији, а заслужено признање умјесто њега преузела је његова мама Белма.

Лариса Церић, чланица Џудо клуба Ниппон из Сарајева, и у овој години је наставила континуитет врхунских достигнућа, што јој је донијело већ шесту титулу најбоље спортисткиња БиХ. До још једног заслуженог признања стигла је прије свега захваљујући освајању двије велике медаље. Прво је освојила сребрну медаљу на Европском првенству у Тел Авиву, а затим и бронзу на Свјетском првенству у Бакуу.

Низала је успјехе и на Гренд слем турнирима, а издавајају се златна медаља из Јекатеринбурга, а на побједничко постоље попела се и на Гран прију у Анталији и Хагу освојивши сребро, односно бронзу. Бх. хероина је у години на измаку једно вријеме била и прва на свјетској ранг-листи.