latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:32 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Требиње: Премијерно изведена представа "Буђење"

У организацији Културног центра у Требињу је изведена премијера дјечије представе "Буђење", која је настала у оквиру пројекта "Препознај, поштуј, заштити"- дјеца као чувари природе." Адаптацију и режију комада потписује Марија Ђајић.

Шта значи буђење, шта је екологија , шта подразумијевају одговорност и поштовање, само су нека од питања на које глумци у представи траже одговоре. Малишани су схватили поруке.

Едукативна представа зачињена је дозом хумора и намијењена је свим генерацијама. Најмлађима - да науче, а одраслима - да се подсјете како се чува животна околина.

- Ово је у ствари мали еколошки пројекат намјењен најмлађима, али ми га нисмо ограничавали, може бити користан свима, тако да су сви добродошли - каже Марија.

Најмлађи глумац поручио је својим вршњацима неколико битних ствари о екологији. Јер најбоље се учи каже, од малих ногу.

- Поручио сам им да треба ду буду добри, да поштују природу и да бацају смеће у контенјер - прича мали глумац Душан Сушић.

- Ја сам наратор у представи, мало комуницирам интерактивно са малишанима, и задатак ми је да их подсјетим колико је значајно да чувамо нашу околину и да је не загађујемо - напомиње Дарко Куртовић.

А да не би било само учења о екологији , у представи је убачен и мали час опуштања. За сценски покрет био је задужен Славиша Средановић.

- Убацили смо у представу мало јоге, да се дјеца упознају са њом, да се опусте, чисто да се осјећају боље - напомиње глумица Стефана Петковић.

Подизање еколошке свијести код дјеце, главни је циљ представе "Буђење". Али не само дјеце, поручују глумци , већ и одраслих, који су се мало успавали, па заборавили значај чисте животне околине.