latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:58 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Федерални Дом народа према резултатима пописа из 2013. године

Централна изборна комисија усвојила је приједлог предсједника ЦИК-а Бранка Петрића о измјени упутстава о поступку спровођења посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, према којима ће Дом народа Парламента Федерације БиХ бити попуњен сходно резултатима пописа становништва из 2013. године.

За Петрићев приједлог на данашњој сједници гласало је пет чланова ЦИК-а, а два су била против.

На почетку сједнице у оптицају су била три приједлога, међутим члан ЦИК-а Владо Рогић одустао је од свог приједлога, напомињући да ЦИК није законодавац и да није надлежан да одређује број делегата.

У оптицају је остао приједлог Суада Арнаутовића који је предвиђао да се за попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ користе резултати пописа из 1991. године, а који са три гласа за и четири против није добио довољну већину.

Приликом попуне Дома народа Парламента Федерације БиХ користиће се попис из 2013. и принцип према којем ће у Дому народа Парламента ФБиХ бити најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона уколико су изабрани.

Према усвојеном прједлогу од 17 Срба у Дому народа по три делегата су из Кантона Сарајево и Ливањског кантона, Унско-санског, Тузланског и Херцеговачко-неретванског по два делегата и по један из осталих кантона.

"Урадили смо, упркос томе што остају спорења да ли је то потребно да спроведе ЦИК или су то требали да ураде законодавци и уставотворци. Сада је тако како јесте и користили смо све принципе да нађемо заједнички садржалац свих норми и принципа и није нам било лако", рекао је Петрић новинарима након сједнице ЦИК-а.

Он је истакао да принцип паритета у националном заступању конститутивних народа није осигуран, јер не постоји механизам на који начин се то може попунити.

"Овим актом смо покушали да нађемо неко прелазно рјешење. Нисмо успјели да укључимо држављане ФБиХ који су становници Брчко дистрикта и који имају право гласа за Парламент ФБиХ и то остаје уствотворцу и законодавцу да ријеши", рекао је Петрић.

Он је напоменуо да упутство ступа на снагу сутрадан од дана објављивања у Службеном гласнику БиХ, што се очекује за дан или два, након чега кантони могу кренути са избором делегата у Дом народа ФБиХ.

"Ријеч је о општем акту који ЦИК доноси непосредно на основу овлаштења из закона. Није појединачни и није дозвољена жалба Суду БиХ", рекао је Петрић и додао да ће уколико буде апелације према Уставном суду поводом ове одлуке ЦИК-а бити достављена дубља објашњења.

Предсједник ЦИК-а је одговарајући на питање заступљености Срба у Дому народа истакао да је уставни принцип паритета и одговарајуће заступљености било једно од најтежих питања за рјешавање у усвојеном акту.

"У ФБиХ не постоји механизам који омогућава да се тај паритет досљедно спроведе. То није никада било и ми смо у тренутку када смо овјерили изборне резултате у кантоналним скупштинама имали 14 Срба од потребних 17 и сви они ће бити изабрани али ће опет недостајати, као и сада",рекао је Петрић.

Предсједник ЦИК-а је појаснио да у процесу конституисања власти у кантонима постоји могућност да формирањем влада неки посланици оду на другу функцију док би њихова мјеста могли заузети припадници из реда српског народа.

"Тако се природним начином избалансира. Уколико то не буде, овим актом се прописује да ће ЦИК црпећи снагу из уставног принципа паритета посебним актом ад хок једнократно покушати да ријеши то питање уколико буде потребно и то би била друга фаза имплементације ових резултата", додао је Петрић.