latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:50 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Отворен Фестивал руско-српског занатства

У Београду је данас отворен Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар", који ће трајати до 13. јануара, а чији је циљ да Београђани, али и бројни туристи, буду ближе упознати о богатству руских умјетничких вјештина, као и достигнућима Србије у тој области.
Београд - Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар" - Фото: СРНА
Београд - Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар"Фото: СРНА

Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар" отворили су, у галерији "Прогрес" у Кнез Михаиловој улици, званичник Амбасаде Русије Николај Помилујко, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и директор београдске Туристичке организације Миодраг Поповић.

Помилујко, Цицовић и Поповић указали су на отварању на значај његовања културе и традиције, као и свих осталих облика сарадње српског и руског народа.

Цицовић је истакао да Представништво Републике Српске у Србији од почетка подржава овај сјајан сусрет српске и руске културе традиције и обичаја, односно, како је рекао, свега што је у функцији очувања националних идентитета два народа.

"Ми из Републике Српске потпуно јасно изражавамо наш став и наше опредјељење када је ријеч о сарадњи нашег народа са Руском Федерацијом. Нама свако дружење и сви сусрети културе, традиције, привреде и свега онога што је у интересу наша два народа, представља посебан значај и посебан задатак", рекао је Цицовић новинарима.

Он је подсјетио и да је Фестивал народних заната Русије, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, у протекле три године током љетњих мјесеци одржаван и у Републици Српској - у Требињу, Бањалуци, Приједору и Бијељини.

"Руска Амбасада у БиХ, заједно са Удружењем за очување старих руских заната, организује ту изложбу и врло успјешно успоставља сусрет традиције, културе и обичаја српског и руског народа и у Републици Српској", навео је Цицовић.

Помилујко је нагласио и да ова изложба показује културну блискост српског и руског народа, као и да доприноси јачању односа двије државе.

Девети Фестивал чини изложба дјела декоративне и примијењене умјетности народног стваралаштва и заната из Русије, те дјела декоративне и примијењене умјетности, старих и умјетничких заната и домаће радиности Србије.

Организатор Фестивала "Новогодишњи вашар" је Удружење народне умјетности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије "НВО дворана заната", уз помоћ Амбасаде Руске Федерације, подршку Туристичке организације Београда и у сарадњи са Удружењем старих умјетничких заната.