latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:57 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

СДА најавила апелацију пред Уставним судом БиХ због одлуке ЦИК-а

СДА је најавила да ће пред Уставним судом БиХ покренути захтјев за оцјену уставности одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ која је данас усвојила приједлог да приликом попуне Дома народа Парламента ФБиХ буде кориштен попис из 2013. године.
СДА (илустрација) -
СДА (илустрација)

СДА сматра да је одлука ЦИК-а неуставна у дијелу у којем је одлучено да се за расподјелу мандата у Дому народа Парламента ФБиХ користи попис из 2013. године.

Из ове странке саопштено је да је ЦИК био дужан да поштује Устав ФБиХ, према којем се попис из 1991. године мора примјењивати све до коначне примјене Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

Данашњу одлуку ЦИК-а у СДА сматрају политичком, а не стручном.

"Стога ће СДА, преко овлаштених апеланата, пред Уставним судом БиХ покренути захтјев за оцјену уставности одлуке ЦИК-а", наводе из СДА.

ЦИК БиХ усвојио је на данашњој сједници приједлог да се приликом попуне Дома народа федералног Парламента користи попис из 2013. године и принцип 1/1/1 који подразумијева да ће у Дому народа Парламента ФБиХ бити најмање један Бошњак, један Србин и један Хрват из сваког кантона ако буду изабрани.