latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:06 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Институције Српске незаобилазан фактор у процесу европских интеграција

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са шефом Делегације и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.
Вигемарк-Цвијановић - Фото: РТРС
Вигемарк-ЦвијановићФото: РТРС

На састанку је било ријечи о активностима које институције Републике Српске проводе у процесу европских интеграција, као и о актуелним политичким и економским темама, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Саговорници су размијенили мишљење о финализацији додатних одговора на питања из Упитника Европске комисије, те је изражен оптимизам да ће из БиХ ускоро бити упућени усаглашени обједињени одговори и да ће БиХ у најскоријем периоду добити статус кандидатата за чланство у Европској унији.

Предсједница Цвијановић је овом приликом поновила да су институције Републике Српске незаобилазан фактор у процесу европских интеграција, те да се заједничке активности у БиХ на овом плану могу реализовати у складу са правилима и принципима система координације.

Саговорници су такође разговарали о процесу конституисања власти након окотобарских избора, те је предсједница Цвијановић истакла да је формирањем власти Република Српска показала да предњачи у односу на остале у БиХ гдје ти процеси још трају.

Предсједница Републике је истакла да ће фокус свих надлежних институција Републике Српске и у наредном периоду бити институционална, фискална и буџетска стабилност, као предуслов за успјешан наставак провођења реформских мјера.

Амбасадор Вигемарк овом приликом упутио је званичну честитку предсједници Цвијановић поводом избора за предсједницу Републике.