latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:10 ⇒ 13:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ново писмо ЕУ Харадинају: Угрозили сте дијалог

Представници ЕУ – Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан упутили су ново писмо премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају у којем наводе да је својим једностаним акцијама угрозио напредак који је до сада постигнут у дијалогу.

Европски функционери поздрављају резолуцију о дијалогу, коју је косовска скупштина усвојила на Харадинајеву иницијативу, али, како преносе приштински медији, указују да ће дијалог бити настављен у истом формату, који подразумијева да ЕУ заступником ставова Приштине и учесником у дијалогу и даље сматра само Хашима Тачија.

 Портпарол Европске уније Маја Коцијанчић потврдила је за Танјуг да је писмо Могеринијеве, Хана и Малстромове упућено Харадинају, али није жељела да говори о његовом садржају.

Садржај је објелоданила Газета експрес онлајн, истичући да европска "тројка" у писму најприје одбацује Харадинајеву оцјену коју је изнио у свом претходном писму Бриселу, да је у досадашњем дијалогу Београда и Приштине мало тога учињено. 

Поручују такође да косовској влади треба да буде јасно да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен у формату у којем је тај процес и започет.

"Снажно одбацујемо вашу оцјену да дијалог стагнира. Умјесто тога, дијалог на челу са два предсједника обиљежава и означава стални напредак. Ову процјену смо подијелили са лидерима ЕУ на Европском савјету у децембру и добили смо охрабрујуће поруке подршке", наводи се у писму упућеном Харадинају. 

Представници ЕУ сматрају да је резолуција усвојена у косовској скупштини важна и да треба да допринесе убрзању наставка процеса на конструктиван начин, у оквиру дијалога на високом нивоу. 

"Ми то поздрављамо и сматрамо то уводним ставовима Косова које ће његов предсједник изразити у наставку дијалога", наводи се у писму и истиче да је за ЕУ дијалог једини реални оквир за рјешавање нормализације односа између Приштине и Београда.