latinica  ћирилица
18/12/2018 |  13:30 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Српска добила стабилну власт као ријетко гдје у Европи

Република Српска је добила стабилну власт која произилази из велике парламентарне већине на начин какав постоји ријетко гдје у Европи, за разлику од Федерације БиХ, гдје ништа не функционише, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић поводом формирања Владе Републике Српске.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Он је истакао да је Република Српска апсолутно демократска земља и то демократија са спољним надзором, јер су странци надзирали изборни процес, па је потпуно јасно да је све крајње транспарентно.

"У таквим околностима Српска је добила врло стабилну власт, пре свега зато што су грађани свесни да је то гарант будућности Српске. У околностима када неки желе да сведу Српску на административну нулу, да централизују БиХ, само чврста власт и јединство грађана, консензус око неких виталних питања, може да буде сигуран стуб опстанка и јачања Републике", рекао је Анђелковић Срни.

Он истиче да је из тога свега произашла снажна, али демократска власт која је гарант да ће Република Српска успјети да одбрани своје интересе.

"С друге стране имамо Федерацију, где ништа не функционише како ваља и све се дешава на вештачким основама уз помоћ страног фактора. Потпуно је јасно да се тамо налази корен свих проблема у БиХ, док је Република Српска онај део БиХ који функционише како треба", напоменуо је Анђелковић.

Он је оцијенио да је Српска показала да умије да се сналази у врло тешким околностима под великим страним притисцима и да у таквим околностима иде напријед и штити националне интересе.

"Често то ради успешније од Србије, која је велика, која је такође под великим страним притиском и има стабилну власт, али понекад се покаже да је Република Српска прави узор како српски народ треба да брани српске интересе. Мислим да садашња власт, која је чврста, гарантује да ће тако бити и у будућности", закључио је Анђелковић.