latinica  ћирилица
18/12/2018 |  14:14 | Аутор: СРНА

Одржан протест Срба у Сјеверној Митровици

Са протеста Срба са сјевера Косова и Метохије у сјеверној Косовској Митровици упућен је захтјев да Брисел без одгађања уведе политичке и економске санкције према властима у Приштини до окончања кршења Цефта споразума.
Срби на КиМ (Фoto: Sava Radovanović / Tanjug) -
Срби на КиМ (Фoto: Sava Radovanović / Tanjug)

Окупљени на протесту, у организацији Кризог штаба четири сјеверне општине, поручили су да се Срби неће враћати у косовске институције до укидања царинских стопа.

Они су истакли да дају пуну подршку ставу предсједника Србије Александру Вучићу да се дијалог са Приштином настави тек по укидању дискриминаторских такси и других антицивилизацијских мјера донесених против срског народа.

На скупу испред сједишта Еулекса поздрављена је изјава Вучића да ће заштитити Србе на сјеверу Косова у случају било каквог угрожавања безбједности.

Учесници протестна су истакли да једини начин да се избјегне ескалација сукоба представљају чврсте гараниције међународне заједнице да специјалне јединице Косовске полицијске службе и Косовске безбједносне снаге неће долазити на сјевер Косова.

Неколико хиљада Срба окупило се у протестној шетњи од Трга Шумадија до споменика кнеза Лазара.

Обраћајући се сународницима, потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да неће бити хуманитарне катастрофе све док су у власништву Срба шуме, њиве и ливаде на сјеверу Косова и поручио да Срби неће одустати од мирних протеста и борбе за своја права.

"Не миримо се са намером Приштине да нас овде нема", рекао је Симић и поручио да ће протести трајати све док се на прозорима станова и кућа вијори српска застава, док дјеца иду у школе и вртиће, док студенти и ђаци похађају наставу и док људи раде.

Симић је затражио да одмах буду пуштени на слободу тројица Срба која су ухапшена због сумње да су наводно учествовала у убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића.

Директор Здравственог центра у сјеверној Косовској Митровици Милан Ивановић оптужио је Велику Британију и САД да су, упркос томе што је бивша ОВК проглашена терористичком организацијом, те исте терористе, признавањем "војске Косова", аболирали.

"Ситуација је изузетно тешка, а томе доприносе и поједине опозиционе групе које су синхронизовале своје активности са Приштином, настојећи да руше легално изабрану власт у Београду", рекао је Ивановић.

Према његовим ријечима, довољна је мала варница да дође до потпуне дестабилизације и отимања Косова.

"Ми смо заједно, ми смо Србија у малом и зато дајемо безрезервну подршку руководству Србије, које нам је поручило да неће дозволити етничко чишћење Косова и Метохије од Срба", истакао је Ивановић.

Протест Срба у сјеверној Косовској Митровици одржан је послије сједнице Кризног штаба руководстава четири општине са сјевера Косова у којима Срби чине апсолутну већину.

Повод протестима су мјере Приштине којима су прије 28 дана уведене стопроцентне царинске стопе на робу из централне Србије и БиХ.