latinica  ћирилица
18/12/2018 |  14:50 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Обралија: Дирекција мора да обезбјеђује предсједавајућег Предсједништва БиХ

Замјеник предсједника Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Енес Обралија изразио је увјерење да ће се капацитети Дирекције за координацију полицијских тијела најкасније до краја године ставити у функцију обезбјеђења предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Након састанка са руководством Дирекције, на којем је разговарано о изналажењу рјешења о начину обезбјеђења Додика, који тражи да га наставе обезбјеђивати припадници МУП-а Републике Српске којима једино вјерује, Обралија је рекао новинарима да тај посао Дирекција треба и мора да ради.

"Врло су јасна правила и познате процедуре, а не могу рећи да ли Додик има или нема повјерење у припаднике Дирекције, у којој је ангажован и велики број људи из Републике Српске. Ја немам никакве резерве када су у питању сви запослени у Дирекцији", изјавио је Обралија.

Говорећи о захтјеву Додика да се на његовом обезбјеђењу ангажују припадници МУП-а Републике Српске, Обралија је истакао постојање "низа спорних питања", међу којима је и питање мјесне надлежности, односно, како ће неко радити на простору на којем нема надлежности.

"Ниједна полицијска агенција у БиХ неће се одрећи ниједне законске надлежности. Јавност није довољно упозната да Дирекција обезбјеђује личности на функцији у институцијама БиХ на цијелој њеној територији, као и да се води рачуна о њиховој безбједности током боравка изван земље", рекао је Обралија.

Он је напоменуо да је још прије двије године урађен нацрт Закона о полицијским службеницима БиХ којим би се превазишло питање екстерног премјештаја, јер је по садашњем закону могуће екстерно прећи из институције БиХ у ентитетску, а не и обратно, те додао да урађени нацрт Закона никада није доспио у парламентарну процедуру.

"На фону састанака који су били између Дирекције за координацију и МУП-а Републике Српске изналази се рјешење које би било у оквиру закона да се капацитети Дирекције ставе у функцију обезбјеђења члана Предсједништва, јер је то изузетно важно питање. Детаље са тих састанака не могу изнијети у јавност", навео је Обралија.

Он је нагласио да је Независни одбор одржао данашњи састанак са руководством Дирекције након дописа који им је послао МУП-а Републике Српске, а у којем је изражена жеља да и даље обезбјеђују Милорада Додика, истичући да је обезбјеђење члана Предсједништва БиХ на законит начин "питање свих питања".