latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:17 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Менаџмент Алумине писао премијеру: Одбаците понуду Павгорда

Премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, менаџмент Фабрике глинице Бирач упутио је допис у вези с откупом потраживања Бирача.
Бирач - Фото: РТРС
БирачФото: РТРС

Менаџмент Алумине наводи да су се ваћ изјаснили у вези са захтјевом Владе у погледу откупа потраживања која Република Српска има преко институција, фондова или друштава према Бирачу ад Зворник у стечају, те да су путем медија сазнали да је понуду за откуп ових потраживања дала фирма Павгорд доо Фоча, па због тога сматрају да и они траба да изнесу свој став.

Како наводе, фирма Павгорд води дугогодишње судске поступке против Бирача и Алумине, што је кулминирало у априлу 2017. године када је блокиран трансакциони рачун друштва на преко 155 милиона КМ. У допису менаџмент истиче да је т та блокада трајала 14 дана и изазвала протесте радника, а Алумини нанијела вишемилионску штету и нарушила пословни углед, због чега ће Алумина поднијету тужбу и иницирати кривичне поступке против одговорних лица.

У допису наводе, да је Павгорд купио дио непризнатих потраживања литванске Укио банке, због чега су у више наврата истицали штетност и незаконитост предметних потраживања и залога, као и степен нанесене радњама Павгорда. Додају и да су чланови менаџмента Алумине трпјели вишегодишње притиске који нису својствени редовном пословању.

Сматрају, како наводе, да би свако мијешање Павгорда у стечајни поступак Бирача, па чак и путем куповине потраживања која има Република Српска, довело до озбиљних турбуленција у функционисању фабрике, као и у односима међу радницима.

Менаџмент истиче, "да неко ко годинама наноси штету Алумини не може да буде третиран као савјестан купац државних потраживања. У вези са свим, апелујемо на Вас, да било коју понуду Павгорда, без обзира на висину или садржај, одбаците као неприхватљиву".