latinica  ћирилица
18/12/2018 |  15:44 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Добој: Одборници СГ о спору о градњи хотела у водозаштитној зони на обали Босне

Одборници Скупштине града Добоја затражили су од предузећа Воде Српске да им доставе информацију о могућности градње угоститељско-туристичког објекта у водозаштитној зони на обали ријеке Босне. СНСД и Социјалисти се противе тврдећи да таква градња угрожава град, због чега ју је зауставила и инспекција.

У Независном клубу одборника, односно бившем СДС-у, кажу да инвеститор мјесецима чека на дозволе за градњу, али да одговора нема. Због тога су покренули иницијативу да се утврди статус градње. СНСД није сагласан с тим.

Сматрају да Скупштина града не треба да даје препоруку институцијама и да фаворизује поједине инвеститоре.

"Клуб одборника СНСД-а је искључиво против онаквог вида препоруке јер сматрамо да на тај начин Скупштина града врши притисак на институције Српске, као што су Воде Српске и Инспекторат", каже Соња Вулић, одборник у Скупштини града Добоја.

"Нико из града Добоја нема никакву намјеру ни интенцију да врши било какав притисак. Ми само тражимо да добијемо одговор на наш захтјев", наводи Предраг Лазић, одборник Независног клуба.

Да је инвестиција у заштићеној зони ризична и да би могла да угрози град, осим СНСД-а тврде и Социјалисти.

Чак су организовали и протест желећи да скрену пажњу на то.

"Град Добој стаје на страну подобних инвеститора који нажалост не мисле добро овом граду с обзиром да се гради наводно угоститељски објекат у водозаштитном подручју. То нико нормалан не може да подржи, могли су да поставе питање шта је с тим, а не да траже препоруку за изградњу", наглашава Ведран Глигорић, одборник Социјалистичке партије у Скупштини града Добоја.

Земљиште уз ријеку Босну инвеститор је припремао за градњу хотела са пратећим садржајима, али је инспекција све обуставила.

Одборници који се противе градњи сматрају да бојазан да би таква градња могла да угрози град није неоправдана, с обзиром да су након поплаве 2014. године стручњаци сматрали да је један од разлога те катастрофе и бесправна градња у водозаштитној зони.