latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:19 ⇒ 16:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај: Могеринијева је крива

Косовски премијер Рамуш Харадинај, рекао је данас да није он, него Федерика Могерини одговорна за неуспjех дијалога са Београдом, јер је дозволила да тај процес "исклизне из шина". Он је ово изјавио у Приштини након сједнице владе.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Харадинај је, иначе, раније данас добио још једно писмо од бриселске "тројке", Могерини, Малстром и Хана у којем су га оптужили да је једностраним акцијама угрозио наставак дијалога са Београдом и да Приштину у дијалогу представља Хашим Тачи.

Влада самопроглашеног Косова је данас расправљала о свеобухватном и обавезујућем нацрту споразума Београда и Приштине.

Нацрт споразума је представио савјетник Харадинаја, Авни Арфифи, и истакао да тај документ предвиђа да Србија призна косовску независност, суверенитет Косова, правду за ратне злочине и обештећење жртвама сексуалног насиља.

Такође, рекао је, тражи се чланство Косова у међународним организацијама.

Арифи је рекао да на три састанка са, како је навео, "српском страном, они нису били спремни да спроведу било какав споразум".

"Влада Косова спровела је сваки бриселски споразум. Одбијање српске стране довело је до губитка од 12 милиона евра. Грађани Косова заустављају се свакодневно, на граничним прелазима ", рекао је он.

Харадинај је још једном поновио да порез на српску робу неће бити укинут док, како је рекао, "Србија не призна Косово".

На питање зашто је био љут током јучерашњег састанка са Федериком Могерини у Бриселу, Харадинај је рекао да је "њу повриједила његова истина".

"Косово више неће бити на милости других. Сви ће видјети да ова пореска мјера неће бити укинута, већ да ће напротив бити консолидована и неће се мијењати све док Србија не призна косовску независност, а њима је потребно наше тржиште", рекао је Харадинај.

Бота сот пише да је Харадинај, иако није позван на сутрашњи сатанак у Бриселу, рекао да нема разлога да он буде тамо, те да је већ "урадио оно што је имао да уради и каже".

"Могеринијева је наштетила дијалогу и то је изазвало многе проблеме у региону", рекао је Харадинај.