latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Могерини: Став Брисела од почетка јасан, повући мјере

Став Европске комисије је од почетка јасан, Приштина треба да повуче таксе, поручила је Федерика Могерини у Бриселу на конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић.
Ана Брнабић и Федерика Могерини (Фото: Vlada Srbije) -
Ана Брнабић и Федерика Могерини (Фото: Vlada Srbije)

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је у Бриселу да је оптимистична када је ријеч о европској будућности Србије и да Србија, уз сарадњу са Бриселом, може још брже да напредује на том путу, спроводећи реформе.

Могеринијева је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић, послије састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ, подсјетила да је процес придруживања заснован на томе да Србија спроводи неопходне реформе.

Могеринијева је поздравила личну опредијељност и ангажованост премијерке Србије на том плану, изразивши увјерење да ће то допринијети даљем напретку у кључним областима – владавини права, судству, слободи говора...

Такође је нагласила да је опредјељеност Србије за нормализацију односа са Косовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Осврнула се и на додатне таксе које је увела Приштина на робу из Србије и БиХ, рекавши да је став ЕК од почетка био јасан – да се тим мјерама крше Цефта и ССП, и да Приштина треба да повуче те мјере.

Рекла је и да је Србија важан партнер ЕУ када је ријеч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Када је ријеч о спољној и безбједносној политици ЕУ, она је изразила очекивање да ће Србија прилагодити своју спољну политику.

"Оптимистична сам када је ријеч о европској будућност Србије и вјерујем да заједничким радом Србија може да напредује још брже", закључила је Могеринијева.

Предсједница Владе Србије је поновила да је главни приоритет спољне политике Србије – придруживање ЕУ.

Подсјетила је да је тренутно отворено 16 поглавља, а два привремено затворена, наводећи да Србија није фрустрирана због броја отворених поглавља нити темпо којим тај процес иде.

Истакла је да Србија може да буде још ефикаснија у реформама које спроводи прије свега због својих грађана.